Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Şaperonlar, proteinlerin doğru şekilde katlanmasına yardımcı olan refakatçi proteinlerdir 13. İki ana grupta incelenirler: moleküler şaperonlar ve şaperoninler 1.
Moleküler şaperonlar (örneğin, Hsp70), katlanmamış veya kısmi katlanmış proteinlere bağlanarak onları düzeltir 12. Bu süreç, proteinin doğru üç boyutlu şekle sahip olmasını sağlar 1.
Şaperoninler (örneğin, Hsp60) ise proteinlerin doğru katlanmalarını sağlar 12. Bunu, proteinlerin içine girdiği ve izole edildiği bir yapı oluşturarak yaparlar 2. Bu sayede, yanlış katlanmış proteinlerin diğer moleküllerle etkileşime girmesi ve hücreye zarar vermesi engellenir 2.
Ayrıca, şaperonlar ribozomda üretilen proteinlerin doğru yer ve zamanda katlanmalarına da yardımcı olurlar 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: