Buradasın
Pisagor'a göre müzik nasıl oluşur?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Pisagor'a göre müzik, seslerin frekansları veya tonlarındaki tamsayı oranlarına dayanır 3. Ona göre, müzikal uyum 3 ve 4 gibi basit sayılar arasındaki özel ilişkiler tarafından üretilir 3.
Pisagor'un müzik hakkındaki görüşleri şu şekilde özetlenebilir:
- Demirci dükkanı deneyi 14. Pisagor, bir demirci dükkanında çekiçlerin farklı ağırlıklarda örse vurmasıyla çıkan sesleri inceleyerek, seslerdeki değişikliğin çekicin kütlesinden kaynaklandığını fark etmiştir 14. Hafif çekiçle ince do, ağır çekiçle ise kalın do sesi elde edildiğini gözlemlemiştir 1.
- Teller üzerinde çalışmalar 4. Pisagor, tellerin uzunluklarının tel uzunluk orantısı ile bağlantılı olduğunu keşfetmiştir 4.
- Ses aralıkları 4. Pisagor, ses aralıklarını ifade ederken sayma sayılarını kullanmış ve ilk dört ses aralığını bulmuştur 4.
Ancak tarihçiler, Pisagor'un müziğe anlamlı katkılarda bulunduğu konusunda hemfikir değildir 3. Yapılan son araştırmalar, Pisagor'un tamsayı oranlarının müziği güzel kıldığı görüşünün yanlış olduğunu ortaya koymuştur 3. Deneklerin, biraz kusurlu orana sahip müzikleri daha çok beğendiği tespit edilmiştir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: