• Buradasın

    Penman yöntemi ile bitki su tüketimi hangi bitkilerde kullanılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Penman yöntemi, bitki su tüketiminin hesaplanmasında kullanılan bir yöntemdir ve çeşitli bitkilerde uygulanabilir. Bu yöntem, özellikle çayır bitkileri gibi kıyas (referans) bitkiler için uygundur 2. Ayrıca, tek yıllık bitkiler ve çok yıllık bitkiler için de kullanılabilir 2.
    Penman yöntemi ile bitki su tüketimi hesaplanabilen bazı bitki türleri:
    • Ayçiçeği 2;
    • Biber 2;
    • Buğday 2;
    • Domates 2;
    • Karpuz 2;
    • Mercimek 2;
    • Mısır 2;
    • Pamuk 2;
    • Patlıcan 2;
    • Yerfıstığı 2.
    Penman yöntemi, bitki su tüketimini etkileyen sıcaklık, nem, rüzgar ve güneşlenme gibi birçok iklim faktörünü dikkate alır 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Bitki su tüketimi nasıl hesaplanır?

    Bitki su tüketimi (ETc) aşağıdaki yöntemlerle hesaplanabilir: İklim verilerinden tahmin yöntemleri. Doğrudan ölçme yöntemleri. Blaney-Criddle yöntemiyle hesaplama adımları: 1. Ortalama sıcaklık (Tort), Kuzey-Güney Yarım Küre bilgisi ve enlem verilerine göre hesaplama yapılır. 2. SUET sistemi, bu yöntemle hesaplanan ETo değerlerini FAO 24 kitapındaki ilgili grafiklerle kalibre etmeyi önerir. Hesaplama için gerekli bazı faktörler: solar radyasyon; sıcaklık; bağıl nem; rüzgar; güneşlenme süresi; gündüz saatleri. Bitki su tüketimi, yağış ve bunlara dayalı hesaplanan sulama suyu ihtiyacı, birçok alanda gerekli bir bilgidir. Hesaplama için uzmanlardan veya bahçe uzmanlarından yardım alınması önerilir.

    Bitkide su kaybı kaç şekilde gerçekleşir?

    Bitkilerde su kaybı iki şekilde gerçekleşir: 1. Terleme (Transpirasyon). Stomater transpirasyon: Stomalar aracılığıyla gerçekleşir. Kütiküler transpirasyon: Kütikula tabakasındaki küçük geçitlerden olur. Lentiküler transpirasyon: Bitkilerin gövde, meyve ve dallarını kaplayan mantarımsı dokulardaki küçük aralıklardan su kaybıdır. 2. Gutasyon (Damlama).

    Bitkide suyun taşınmasını sağlayan temel kuvvet nedir?

    Bitkide suyun taşınmasını sağlayan temel kuvvet terleme-çekim teorisidir. Bu teoriye göre, suyun taşınmasında etkili olan diğer kuvvetler ise kohezyon ve adezyon kuvvetleridir.

    Bitki su tüketiminde Kc nedir?

    Kc, bitki su tüketiminde bitki katsayısı anlamına gelir. Bitki katsayısı, bitki su tüketiminin kıyas (referans) bitki su tüketimine oranı olarak tanımlanır. Kc değerini etkileyen temel faktörler şunlardır: bitki cinsi; ekim veya dikim zamanı; büyüme mevsimi uzunluğu; büyüme mevsimi içinde bitkinin gelişme devresi; iklim koşulları. Tek yıllık bitkilerde, ekim veya dikim tarihinden son hasat tarihine kadar olan büyüme mevsimi, bitki katsayıları açısından dört devreye ayrılabilir: 1. Başlangıç devresi. 2. İlk gelişme devresi.