Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bitki su tüketimi (ET), bitkilerin topraktan emdiği su, toprak yüzeyinden buharlaşan su ve yapraklardan terleme yoluyla kaybedilen suyun toplamıdır 14.
ET'nin hesaplanması için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
- Penman-Monteith yöntemi: Hava koşullarını ve bitki türünü dikkate alarak evapotranspirasyonu hesaplar 13.
- FAO metodolojisi: Bitkinin yetiştirildiği bölgeye özel bitki katsayısı (k_c) ve iklimsel parametreler kullanılarak ET'yi belirler 3.
- Bilgisayar yazılımları: DailyET, CROPWAT, DSS_ET, REF_ET gibi yazılımlar, ET'yi tahmin etmek için geliştirilmiştir 3.
Diğer faktörler de su tüketimini etkiler:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: