• Buradasın

    Namık Kemal'in Renan'a cevabı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Namık Kemal'in, Ernest Renan'ın "İslam ve Bilim" adlı konferansına verdiği cevap, "Renan Müdâfaanâmesi" olarak bilinir 13.
    Bu eserde Namık Kemal, Renan'ın İslam'ın bilim ve ilerlemeye engel olduğu yönündeki iddialarına karşı şu ana tezleri öne sürmüştür:
    1. Bilim ve Medeniyet Tarihi: Bilim, din ve milliyet ötesi bir niteliğe sahiptir ve İslam, ne terakkiye mani ne de bilime karşıdır 2.
    2. İslam'ın İlk Yılları: İslam'ın ilk dönemlerinde fizik ilimleri yoktu, ancak daha sonra Müslümanlar matematik ve felsefe gibi ilimlerle ilgilenmişlerdir 2.
    3. Kur'an'ın Telkinleri: Kur'ân-ı Kerim, Müslümanları tefekküre ve ilme teşvik eder 2.
    4. Milliyetçilik ve Ümmet: İslam, milliyet fikrini öldürmemiş, aksine ümmet etrafında bir toplum inşa etme gayreti içindedir 2.
    Ayrıca, Namık Kemal, Renan'ın dini taassup ve fanatiklik iddialarını da eleştirerek, Müslümanların diğer din mensuplarına karşı hoşgörülü olduklarını savunmuştur 25.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Namık Kemal'in kısaca hayatı nedir?

    Namık Kemal'in kısaca hayatı: 21 Aralık 1840'ta Tekirdağ'da doğan Namık Kemal'in asıl adı Mehmet Kemal'dir. Özel dersler alarak Arapça ve Farsça öğrenen Namık Kemal, 1863'te Babıali Tercüme Odası'na kâtip olarak girdi. 1867'de Tasvir-i Efkâr gazetesi, Yeni Osmanlılar Cemiyeti'nin görüşleri doğrultusunda yaptığı yayın nedeniyle kapatıldı. Daha sonra Paris'e kaçan Namık Kemal, Londra'ya geçerek Mustafa Fazıl Paşa'nın desteğiyle Ali Suavi'nin çıkardığı "Muhbir" ve "Hürriyet" gazetelerinde yazdı. 1873'te Gedikpaşa Tiyatrosu'nda sahnelenen "Vatan Yahut Silistre" oyunu nedeniyle tutuklandı ve Magosa'ya sürgün edildi.

    Namık Kemal nasıl bir insandı?

    Namık Kemal, yurtseverlik, özgürlük ve millet kavramlarına bağlı bir Tanzimat aydını olarak bilinir. Özellikleri: - Eser Türleri: Şiir, eleştiri, biyografi, tiyatro, roman, tarih ve makale türlerinde eserler vermiştir. - Etkileri: Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü eserleri ve düşünceleriyle etkilemiştir. - Eğitim: Arapça, Farsça ve Fransızca öğrenmiştir. - Aile Hayatı: Sofya'da Niş Kadısı Mustafa Ragıp Efendi'nin kızı Nesime Hanım ile evlenmiş, bu evlilikten iki kız ve bir erkek çocuğu olmuştur. Ölümü: 2 Aralık 1888'de Sakız Adası'nda ölmüş ve Gelibolu'daki Bolayır köyündeki türbeye defnedilmiştir.

    Namık Kemal hangi akıma mensuptur ve neden?

    Namık Kemal, romantizm akımına mensuptur. Bunun nedeni, Namık Kemal'in sanat toplum içindir düşüncesini benimsemesi ve eserlerinde duygulara, gözlem ve tasvire önem vermesidir.

    Namık Kemâl'in yaşadığı dönem nedir?

    Namık Kemal, 19. yüzyılda yaşamıştır.