• Buradasın

    Merton'un anomi teorisi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Merton'un anomi teorisi, toplumun belirlediği hedeflere ulaşmada, toplum tarafından belirlenmemiş davranışların kullanılmasının zorunluluğu olduğunda ortaya çıkan sosyal ve kültürel yapı arasındaki zıtlık hali olarak tanımlanır 12.
    Merton'a göre anomi, kültürel amaçlar ile bunlara varmanın meşru yolları arasında bir kopukluktur 1. Bu durumda bireyler, kültürel hedeflere ulaşabilmek için toplumsal yapının engellemeye çalıştığı bazı davranış tiplerini gösterebilirler 2.
    Merton'un anomi teorisine göre beş davranış tipi vardır:
    1. Uyum: Hem kültürel hedefleri hem de kurumsallaşmış araçları kabul etme 12.
    2. Yenilik: Kültürel hedefleri kabul etme, ancak kurumsallaşmış araçları reddetme 12.
    3. Şekilcilik: Kurumsallaşmış araçları kabul etme, ancak kültürel hedefleri reddetme 2.
    4. Geri çekilme: Hem kültürel hedefleri hem de kurumsallaşmış araçları reddetme 12.
    5. İsyan: Araç ve amaçların yerine yeni araç ve amaçların konulması 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Anomanik ne demek?

    "Anomanik" kelimesi, "anomi" kavramıyla ilgili olabilir. Anomi, toplumun bireylerinin az kültürel ve ahlaki rehberlik alması durumunu ifade eder ve toplumun bireyle olan sosyal bağının kopması anlamına gelir. Ayrıca, "ananmak" kelimesi de farklı bir bağlamda kullanılır ve hayvanların toprakta yatıp yuvarlanması veya yerde sırt üstü debelenmesi anlamında kullanılır.

    Anomi nedir?

    Anomi, sosyolojik bir kavram olup, toplumsal normların ve kuralların geçerliliğini yitirdiği, kuralsızlık ve düzensizlik durumu olarak tanımlanır. İki ana anlamı vardır: 1. Durkheim'a göre anomi, toplumsal geçiş dönemlerinde veya hızlı değişim geçiren toplumlarda, bireylerin davranışlarını yönlendirecek etkin toplumsal normların olmaması durumudur. 2. Merton'a göre anomi, toplumun bireylere belirlediği hedeflere ulaşmada, toplum tarafından belirlenmemiş davranışların kullanılmasının zorunluluğu olduğu durumlarda ortaya çıkan, toplumsal ve kültürel yapı arasındaki zıtlık halidir.