Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Buğday tarlasının sarı olmasının birkaç nedeni vardır:
- Mangan Eksikliği: Özellikle hafif topraklarda, mangan eksikliği buğday bitkisinin sararmasına yol açabilir 1. Bu durum, ilk sulamadan sonra yapraklarda açık grimsi sarı veya pembemsi kahverengi benekler olarak görülür 1.
- Kök Bölgesinde Oksijen Eksikliği: Ağır topraklarda yoğun sulama veya yağmur sonrası su kök bölgesinin altına sızmadığında, köklerde oksijen eksikliği oluşur ve bu da bitkinin sararmasına neden olur 1.
- Kükürt Noksanlığı: Kumlu topraklara ekilen buğday, erken büyüme döneminde kış yağışları uzun süre devam ettiğinde kükürt noksanlığından muzdarip olabilir 1. Bu durum, genç yaprakların renginin solmasıyla başlar 1.
- Sarı Pas Hastalığı: İlkbaharda 10-15 °C hava sıcaklığı ve yüksek nem, buğdayda sarı pas hastalığına uygun şartları oluşturur 23. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde sarı püstüller görülür 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: