Buradasın
Balın biyolojik değeri nedir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Balın biyolojik değeri şu şekilde özetlenebilir:
- Biyoaktif Bileşikler: Bal, glikoz, fruktoz gibi karbonhidratlar, proteinler, aminoasitler, vitaminler (B, C) ve mineraller (potasyum, kalsiyum, magnezyum) gibi birçok biyoaktif bileşen içerir 24.
- Enzimler: Diastaz, invertaz, glikoz oksidaz gibi enzimler sayesinde bal, metabolik aktivitesini sürdürür ve antimikrobiyal özellikler gösterir 13.
- Antimikrobiyal Mekanizmalar: Hidrojen peroksit üretimi ve yüksek şeker konsantrasyonu, balın mikroorganizmalara karşı koruyucu olmasını sağlar 13.
- Osmotik Etki: Düşük su aktivitesi yaratarak bakterilerin hücre zarından su kaybetmesine ve ölmesine neden olur 1.
- Antioksidanlar: Fenolik bileşikler ve flavonoidler gibi antioksidanlar, balın antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerini artırır 13.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: