• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve EğitimBilim ve Eğitim
  • Yemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Bilim ve Eğitim ›

    Aşırı termofillerin enzimleri yüksek sıcaklıklarda denatüre olur mu?

    • Bilim
    • Biyoloji
    • Enzimler

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Aşırı termofillerin enzimleri, yüksek sıcaklıklarda denatüre olabilir, ancak bu süreç diğer enzimlere göre daha yavaş gerçekleşir 13.
    Termofiller, 50 °C ile 75 °C arasındaki yüksek sıcaklıklara tolerans gösteren ekstremofil organizmalardır ve bu organizmaların enzimleri, ısıya karşı oldukça dayanıklıdır 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. tr.thpanorama.com
        1
      2. cepokul.com
        2
      3. scienceinschool.org
        3
      4. prezi.com
        4
      5. 5
    • Isıya dayanıklı enzimler nasıl geliştirilir?

    • Enzimlerin denatürasyonu nasıl önlenir?

    • Aşırı termofillerin enzimleri nasıl çalışır?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    En yüksek sıcaklıklara dayanıklı bakteri nedir?

    Termofil bakteriler, en yüksek sıcaklıklara dayanıklı bakteriler arasında yer alır. Ayrıca, Pyrolobus fumari ve Strain 121 gibi bazı bakteri türleri de aşırı yüksek sıcaklıklarda (131 Fahrenheit derecenin üzeri) gelişebilirler.
    • Bilim
    • Mikrobiyoloji
    • Bakteri
    • Sıcaklık
    5 kaynak

    Aşırı termofiller nelerdir?

    Aşırı termofiller, optimum gelişme sıcaklığı 80 °C veya daha yüksek dereceler olan mikroorganizmalardır. Bu tür mikroorganizmalar, arkeler grubuna dahildir ve genellikle jeotermal kaynaklarda, yanardağ bacalarında, denizlerin dip kısımlarındaki termal alanlarda ve 121 °C’ye kadar olan yüksek sıcaklıklarda yaşayabilirler.
    • Bilim
    • Mikrobiyoloji
    5 kaynak

    Termofiller ve hipertermofiller arasındaki fark nedir?

    Termofiller ve hipertermofiller arasındaki temel fark, yaşayabildikleri ve çoğalabildikleri sıcaklık aralıklarıdır: Termofiller, 50-70 °C arasında yaşayabilir ve çoğalabilir. Hipertermofiller, 80 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda en iyi şekilde yaşayabilen ve çoğalabilen organizmalardır. Hipertermofiller, termofillerin bir alt grubudur.
    • Bilim
    5 kaynak

    Enzimlerin yapısı zamanla neden bozulur?

    Enzimlerin yapısı zamanla yüksek sıcaklık nedeniyle bozulur. Bunun nedeni, enzimlerin protein yapılı olmasıdır.
    • Kimya
    • Biyokimya
    • Enzimler
    • Proteinler
    5 kaynak

    Enzimlerin yapısı yüksek sıcaklıkta neden bozulur?

    Enzimlerin yapısı yüksek sıcaklıkta bozulur çünkü enzimler protein yapılıdır ve yüksek sıcaklık proteinlerin yapısını geri dönüşümsüz olarak bozar.
    • Kimya
    • Biyokimya
    • Protein
    • Enzimler
    5 kaynak

    Enzimlerin yüksek sıcaklıkta denatürasyonu nasıl önlenir?

    Enzimlerin yüksek sıcaklıkta denatürasyonunu önlemek için ısıl işlem sonrası ürünün soğukta saklanması önerilir. Bu, enzim aktivitesini en aza indirir ve stabilitesini korur. Ayrıca, fiziksel yöntemler (örneğin, hızlı elektron demetleri, ultraviyole ve X ışınları) ve kimyasal maddeler (antibiyotikler, haşarat öldürücüler, bakterisitler) de enzim aktivitesini kontrol altında tutmak için kullanılabilir.
    • Kimya
    • Biyokimya
    • Enzimler
    • Sıcaklık
    5 kaynak

    Enzimlerin denatürasyonuna neden olan faktörler?

    Enzimlerin denatürasyonuna neden olan bazı faktörler şunlardır: Sıcaklık: Ortam sıcaklığının artması, enzimlerin denatürasyonuna yol açar. Kimyasal maddeler: Deterjan, çamaşır suyu, alkol gibi kimyasal bileşenler denatürasyona neden olabilir. Yüksek radyasyon. PH değeri: PH değişiklikleri, enzimlerin yapısını bozabilir. Mekanik güçler: Aşırı karıştırma gibi fiziksel etkiler denatürasyonu tetikleyebilir. Yüksek tuz konsantrasyonları: Proteinlerin stabilitesini azaltır.
    • Biyokimya
    • Enzimler
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"da150":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"className":"PortalHeader-User"},"userIdProps":{"flag":"skin","lang":"tr","host":"yandex.com.tr","project":"neurolib","queryParams":{"utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fbilim-ve-egitim%2Fq%2Fasiri-termofillerin-enzimleri-yuksek-sicakliklarda-denature-olur-mu-2121584070%3Flr%3D213%26ncrnd%3D1251","tld":"com.tr"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"6103491441756330131","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1756330176820939-15216445957401063916-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-83-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"da15w01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"da151":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"science-and-education","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"da15w02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"da152":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"**Aşırı termofillerin enzimleri, yüksek sıcaklıklarda denatüre olabilir**, ancak bu süreç diğer enzimlere göre daha yavaş gerçekleşir [```1```](https://tr.thpanorama.com/articles/biologa/termfilos-caractersticas-clasificacin-y-ambientes.html)[```3```](https://www.scienceinschool.org/tr/article/2018/some-microbes-it-hot/).\n\nTermofiller, 50 °C ile 75 °C arasındaki yüksek sıcaklıklara tolerans gösteren ekstremofil organizmalardır ve bu organizmaların enzimleri, ısıya karşı oldukça dayanıklıdır [```1```](https://tr.thpanorama.com/articles/biologa/termfilos-caractersticas-clasificacin-y-ambientes.html)[```3```](https://www.scienceinschool.org/tr/article/2018/some-microbes-it-hot/).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://tr.thpanorama.com/articles/biologa/termfilos-caractersticas-clasificacin-y-ambientes.html","title":"Karakteristik Termofiller, Sınıflandırma ve Ortamlar / Biyoloji","shownUrl":"https://tr.thpanorama.com/articles/biologa/termfilos-caractersticas-clasificacin-y-ambientes.html","rel":"nofollow"},{"sourceId":2,"url":"https://www.cepokul.com/enzimatik-reaksiyonlara-etki-eden-faktorler-9-sinif-biyoloji-7042/","title":"Enzimatik Reaksiyonlara Etki Eden Faktörler 9. Sınıf Biyoloji","shownUrl":"https://www.cepokul.com/enzimatik-reaksiyonlara-etki-eden-faktorler-9-sinif-biyoloji-7042/","rel":"nofollow"},{"sourceId":3,"url":"https://www.scienceinschool.org/tr/article/2018/some-microbes-it-hot/","title":"Bazıları (Mikroplar) Sıcağı Sever – Science in School","shownUrl":"https://www.scienceinschool.org/tr/article/2018/some-microbes-it-hot/","rel":"nofollow"},{"sourceId":4,"url":"https://prezi.com/ypkeinsczr3g/enzimleri-etkileyen-faktorler/","title":"Enzimleri Etkileyen Faktörler by Sinem Bürüngüz on Prezi","shownUrl":"https://prezi.com/ypkeinsczr3g/enzimleri-etkileyen-faktorler/","rel":"nofollow"},{"sourceId":5,"url":"www.mikrobiyoloji.org/TR/Genel/DosyaGoster.aspx?DIL=1&BELGEANAH=2999&DOSYAISIM=1101.pdf","title":"Microsoft Word - 1101.doc","shownUrl":"www.mikrobiyoloji.org/TR/Genel/DosyaGoster.aspx?DIL=1&BELGEANAH=2999&DOSYAISIM=1101.pdf","rel":"nofollow"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Aşırı termofillerin enzimleri yüksek sıcaklıklarda denatüre olur mu?","homeUrl":"/yacevap","categoryUrl":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","categoryTitle":"Bilim ve Eğitim","canUseNativeShare":false,"tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/biyoloji","text":"Biyoloji"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"Enzimler"}],"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"Isıya dayanıklı enzimler nasıl geliştirilir?","url":"/search?text=Is%C4%B1ya+dayan%C4%B1kl%C4%B1+enzimlerin+geli%C5%9Ftirilmesi&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Enzimlerin denatürasyonu nasıl önlenir?","url":"/search?text=Enzim+denat%C3%BCrasyonu+nas%C4%B1l+%C3%B6nlenir%3F&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Aşırı termofillerin enzimleri nasıl çalışır?","url":"/search?text=A%C5%9F%C4%B1r%C4%B1+termofillerin+enzimleri+nas%C4%B1l+%C3%A7al%C4%B1%C5%9F%C4%B1r%3F&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=A%C5%9F%C4%B1r%C4%B1+termofillerin+enzimleri+y%C3%BCksek+s%C4%B1cakl%C4%B1klarda+denat%C3%BCre+olur+mu%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"6103491441756330131","reqid":"1756330176820939-15216445957401063916-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-83-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":"","baseUrlWs":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isHermione":false,"isMacOS":false,"tld":"com.tr","isEmbeddedFuturis":false,"isLoggedIn":false,"brand":"yazeka","reqId":"1756330176820939-15216445957401063916-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-83-BAL","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"da15w03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"da153":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://nenedir.com.tr/uredikleri-ortalama-sicaklik-derecelerine-gore-bakterilerin-siniflandirilmasi/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.gidanotlari.com/bakteriler-bacillus/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.lamscience.com/examples-heat-resistant-bacteria?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://evrimagaci.org/radyasyona-en-dayanikli-canli-thermococcus-gammatolerans-4045?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.asit.gen.tr/laktik-asit-bakterileri-hangi-sicaklikta-en-iyi-gelisir.html?size=16&stub=1"],"header":"En yüksek sıcaklıklara dayanıklı bakteri nedir?","teaser":"Termofil bakteriler, en yüksek sıcaklıklara dayanıklı bakteriler arasında yer alır. Ayrıca, Pyrolobus fumari ve Strain 121 gibi bazı bakteri türleri de aşırı yüksek sıcaklıklarda (131 Fahrenheit derecenin üzeri) gelişebilirler.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/en-yuksek-sicakliklara-dayanikli-bakteri-nedir-1497022003","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/sicaklik","text":"Sıcaklık"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/upload/etkilesimli/kitap/fenlisesibiyoloji/9/unite3/files/basic-html/page13.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Hipertermofil?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://index.net.tr/termofiller-ekstrem-sicakliklara-adapte-olmus-canlilar-ve-uygulamalari/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.apikam.org.tr/YuklenenDosyalar/Dokumanlar/f61b5b64-f782-4ff6-8935-8690e3e98562287449.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/3/23/Canli-lemleri-ve-Ozellikleri-Bakteriler-ve-Arkeler?size=16&stub=1"],"header":"Aşırı termofiller nelerdir?","teaser":"Aşırı termofiller, optimum gelişme sıcaklığı 80 °C veya daha yüksek dereceler olan mikroorganizmalardır. Bu tür mikroorganizmalar, arkeler grubuna dahildir ve genellikle jeotermal kaynaklarda, yanardağ bacalarında, denizlerin dip kısımlarındaki termal alanlarda ve 121 °C’ye kadar olan yüksek sıcaklıklarda yaşayabilirler.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/asiri-termofiller-nelerdir-4241464845","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.scienceinschool.org/tr/article/2018/some-microbes-it-hot/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.bilimup.com/zorlu-ortamlarin-severleri-ekstremofiller?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/acikerisim.ktu.edu.tr/jspui/bitstream/123456789/797/1/Tam%20Metin.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://services.tubitak.gov.tr/edergi/yazi.pdf%3fdergiKodu=4&cilt=45&sayi=767&sayfa=54&yaziid=33044?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Hipertermofil?size=16&stub=1"],"header":"Termofiller ve hipertermofiller arasındaki fark nedir?","teaser":"Termofiller ve hipertermofiller arasındaki temel fark, yaşayabildikleri ve çoğalabildikleri sıcaklık aralıklarıdır: Termofiller, 50-70 °C arasında yaşayabilir ve çoğalabilir. Hipertermofiller, 80 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda en iyi şekilde yaşayabilen ve çoğalabilen organizmalardır. Hipertermofiller, termofillerin bir alt grubudur.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/termofiller-ve-hipertermofiller-arasindaki-fark-nedir-4257628864","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eodev.com/gorev/6978724?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.canlibilimi.com/enzimlerin-calismasini-etkileyen-faktorler/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://bikifi.com/biki/enzim-aktivitesini-etkileyen-kosullar/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/2/31/Enzimler-Canlilarin-Yapisinda-Bulunan-Organik-Bilesikler-4?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.cepokul.com/enzimatik-reaksiyonlara-etki-eden-faktorler-9-sinif-biyoloji-7042/?size=16&stub=1"],"header":"Enzimlerin yapısı zamanla neden bozulur?","teaser":"Enzimlerin yapısı zamanla yüksek sıcaklık nedeniyle bozulur. Bunun nedeni, enzimlerin protein yapılı olmasıdır.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzimlerin-yapisi-zamanla-neden-bozulur-1707356512","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"Enzimler"},{"href":"/yacevap/t/proteinler","text":"Proteinler"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.dersimiz.com/deneyler/sicakligin-enzimlere-etkisi-oku-21698?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://prezi.com/ypkeinsczr3g/enzimleri-etkileyen-faktorler/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.canlibilimi.com/enzimlerin-calismasini-etkileyen-faktorler/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eodev.com/gorev/6978724?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/2/31/Enzimler-Canlilarin-Yapisinda-Bulunan-Organik-Bilesikler-4?size=16&stub=1"],"header":"Enzimlerin yapısı yüksek sıcaklıkta neden bozulur?","teaser":"Enzimlerin yapısı yüksek sıcaklıkta bozulur çünkü enzimler protein yapılıdır ve yüksek sıcaklık proteinlerin yapısını geri dönüşümsüz olarak bozar.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzimlerin-yapisi-yuksek-sicaklikta-neden-bozulur-3445785502","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/protein","text":"Protein"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"Enzimler"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Enzimler.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/eakman/60973/11.%20HAFTA.pptx?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://biyolojiportali.com/konu-anlatimi/2/31/Enzimler-Canlilarin-Yapisinda-Bulunan-Organik-Bilesikler-4?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://bikifi.com/biki/enzim-aktivitesini-etkileyen-kosullar/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.mike-fermenter.com/tr/news/the-role-of-temperature-control-in-biological-fermentation-process-and-the-requirements-for-the-design-of-temperature-control-system/?size=16&stub=1"],"header":"Enzimlerin yüksek sıcaklıkta denatürasyonu nasıl önlenir?","teaser":"Enzimlerin yüksek sıcaklıkta denatürasyonunu önlemek için ısıl işlem sonrası ürünün soğukta saklanması önerilir. Bu, enzim aktivitesini en aza indirir ve stabilitesini korur. Ayrıca, fiziksel yöntemler (örneğin, hızlı elektron demetleri, ultraviyole ve X ışınları) ve kimyasal maddeler (antibiyotikler, haşarat öldürücüler, bakterisitler) de enzim aktivitesini kontrol altında tutmak için kullanılabilir.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzimlerin-yuksek-sicaklikta-denaturasyonu-nasil-onlenir-2217598534","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"Enzimler"},{"href":"/yacevap/t/sicaklik","text":"Sıcaklık"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.cepokul.com/enzimatik-reaksiyonlara-etki-eden-faktorler-9-sinif-biyoloji-7042/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/sevtap.kkurtaran/129156/Enzimler.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.thpanorama.com/articles/biologa/desnaturalizacin-de-protenas-factores-que-la-provocan-y-consecuencias.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.foodelphi.com/enzimler-prof-dr-emel-ulakoglu-zengin/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/191676/mod_resource/content/1/Molek%C3%BCler%20Biyoloji%20B208%20Enzimler%20%20%282020%29.pdf?size=16&stub=1"],"header":"Enzimlerin denatürasyonuna neden olan faktörler?","teaser":"Enzimlerin denatürasyonuna neden olan bazı faktörler şunlardır: Sıcaklık: Ortam sıcaklığının artması, enzimlerin denatürasyonuna yol açar. Kimyasal maddeler: Deterjan, çamaşır suyu, alkol gibi kimyasal bileşenler denatürasyona neden olabilir. Yüksek radyasyon. PH değeri: PH değişiklikleri, enzimlerin yapısını bozabilir. Mekanik güçler: Aşırı karıştırma gibi fiziksel etkiler denatürasyonu tetikleyebilir. Yüksek tuz konsantrasyonları: Proteinlerin stabilitesini azaltır.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/enzimlerin-denaturasyonuna-neden-olan-faktorler-3768520904","tags":[{"href":"/yacevap/t/biyokimya","text":"Biyokimya"},{"href":"/yacevap/t/enzimler","text":"Enzimler"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"da15w04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"da154":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"da15w05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"da155":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"da15w06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}