• Buradasın

    Ahbar ül devle selçukiyye ne anlatıyor?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ahbar üd-devlet is-Selçukiyye adlı eser, İran ve Irak Selçukluları hakkında yazılmış bir Arapça tarih kitabıdır 1.
    Kitap, üç bölümden oluşmaktadır:
    1. Birinci bölüm, Selçukluların Orta Asya steplerindeki kökenlerini, Gazneliler'le savaşlarını ve Melikşah’ın ölümüne (1092) kadarki genişlemelerini anlatır 1.
    2. İkinci bölüm, Muhammet II bin Mahmut'un saltanatına kadarki (1153) olayları ele alır 1.
    3. Üçüncü bölüm, Irak Selçukluları’nın Tuğrul lll'ün (Rüknettin) ölümü (1194) ile sona eren egemenliklerini, köle komutanlar ve Atabekler hakkında kısa bilgileri içerir 1.
    Eser, Selçukluların kökeni, Anadolu'nun fethi ve Gazneli - Selçuklu ilişkileri hakkında verilen bilgiler bakımından İbnülesir’in el-Kamil adlı eserini tamamlar 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Selçuk Bey ve Selçuklu Devleti hakkında neler biliyoruz?

    Selçuk Bey ve Selçuklu Devleti hakkında şu bilgiler bilinmektedir: 1. Selçuk Bey: 11. yüzyılın başlarında Oğuz Türkmenleri'nden Selçuk Bey tarafından kurulmuştur. 2. Selçuklu Devleti: Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar genişleyen bir imparatorluk kurmuş ve 1040'ta Dandanakan Savaşı'ndan sonra bağımsız bir devlet haline gelmiştir. 3. Yönetim Anlayışı: Selçuklu hükümdarları, merkezi bir yönetim anlayışı benimsemiş ve vezirlik sistemini kullanmışlardır. 4. Gerileme ve Yıkılış: 13. yüzyılda Moğol istilası ve iç karışıklıklar sonucu zayıflamış ve yıkılmıştır.

    Ahbârü'd Devletü's Selçukluiyye hangi devlet döneminde yazılmıştır?

    "Ahbârü'd-Devleti's-Selçukiyye" eseri, Büyük Selçuklu Devleti döneminde yazılmıştır.

    Ahbar ne anlatıyor?

    Ahbar kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Haberler ve duyumlar: Dilimize Arapçadan geçmiş olan "ahbar", haber sözcüğünün çoğuludur ve gerçekleşen bir olaya dair alınan bilgileri ifade eder. 2. Bilimsel çalışmalar: "Ahbar" aynı zamanda, Orta Çağ Tarihi alanında bilimsel çalışmaları yayınlayan, Atatürk Üniversitesi tarafından çıkarılan hakemli, açık erişimli bir derginin adıdır.

    Ahbarü'd-devleti's-Selçukiyye kimin eseri?

    “Ahbârü’d-Devleti’s-Selçukiyye” eseri, Sadruddîn el-Hüseynî adlı yazara aittir.

    Büyük Selçuklu Devletini kuran Türk boyu kimdir?

    Büyük Selçuklu Devleti'ni kuran Türk boyu, Oğuz Türkleri'dir.

    Anadolu Selçuklu Devleti neden Rum Selçukluları olarak anılır?

    Anadolu Selçuklu Devleti'nin Rum Selçukluları olarak anılmasının nedeni, Arapların Bizans İmparatorluğu'nu "Roma" olarak kabul etmeleri ve bu bölgede kurulan Selçuklu Devleti'ne "Rum Sultanlığı" demeleridir. Ayrıca, İslam kaynaklarında "Rum" terimi, genel olarak Doğu Roma İmparatorluğu'nun tüm halkını ifade etmek için kullanılmıştır.

    Selçuklu eserleri nelerdir?

    Anadolu Selçuklu dönemine ait bazı önemli eserler şunlardır: 1. Alaaddin Cami: Konya'da 1221 yılında Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubat döneminde yaptırılmıştır. 2. Gevher Nesibe Darüşşifası: Kayseri'de 1204-1206 yılları arasında I. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından inşa edilmiştir, dünyanın ilk üniversite hastanesi olarak kabul edilir. 3. Taş Mescit: Çankırı'da 1235 yılında I. Alaeddin Keykubat zamanında yaptırılmıştır. 4. Sırçalı Medrese: Konya'da 1242-1243 yılları arasında II. Gıyasettin Keyhüsrev döneminde inşa edilmiştir. 5. Karatay Medresesi: Konya'da 1251 yılında Vezir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. 6. İnce Minareli Medrese: Konya'da 1264 yılında II. İzzeddin Keykavus devrinde hadis ilmini öğretmek amacıyla inşa edilmiştir. 7. Kubadabad Sarayı: Konya Beyşehir'de 1220 yılında ünlü mimar Sadettin Köpek tarafından yaptırılmıştır. 8. Gök Medrese: Sivas'ta 1271 yılında III. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında inşa edilmiştir. 9. Çifte Minareli Medrese: Erzurum'da 1253 yılında Alaeddin Keykubad’ın kızı Hüdavent Hatun tarafından yaptırılmıştır. 10. Susuz Kervansarayı: Burdur'da 1237 yılında II. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında inşa edilmiştir.