Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, zamanın eşyaları ve insanları nasıl etkilediğini gösteren ilginç detayları içeren bir belgesel formatındadır. Sunucu, izleyicilere zamanın izlerini gösteren çeşitli örnekler sunmaktadır.
- Video, zamanın eşyaları ve insanları nasıl aşındırdığını gösteren çeşitli örneklerle ilerlemektedir. Sigara içilen odaların duvarları, Roma'daki Juliet heykelinin aşınması, tünel yollar, kedilerin tırmaladığı masalar, termal otellerdeki su boruları, grafiti duvarlarının aşınması, yaşlı insanların elleri, berber dükkanlarındaki döşemeler, bisiklet dükkanlarının duvarları, toplu taşıma araçlarının durakları, ağaçların eğik büyümesi, elektronik aletlerin aşınması, tarihi binaların restorasyonu, köpekbalıklarının yara izleri, Willy Nelson'un gitarının aşınması, sokak lambalarının çimenleri yakması ve batıl inançlar gibi konular ele alınmaktadır.
- Zamanın Eşyaları Aşındırması
- Zaman her şeyi eskitiyor, sokakları, eşyaları ve hatta bizi yaşarken bunu fark etmesi zor.
- Evde sigara içilen odanın duvarındaki tablolar yirmibeş yıl sonra yerinden çıkarıldığında, duvarların durumu ciğerlerin durumuna benzetiliyor.
- Juliet'in heykeli, göğsüne dokunulduğunda şans getirdiği inanışa göre, en çok dokunulan yeri hala ilk günkü gibi parlak.
- 01:04Doğal ve İnsan Yapımı Aşınma Örnekleri
- Zeminin kumtaşı gibi yumuşak olduğu dünyanın birçok bölgesinde, insanlar ve at arabalarının geçtiği yollar zamanla aşınarak en az üçyüz-dörtyüz yıl içinde tünel haline geliyor.
- Kedisi olan bir evin masasında, kedinin masanın bir ayağını yıllar boyunca tırmalamak için kullandığı için diğer ayakla arasındaki farka bakıldığında nasıl da aşınmış olduğu görülüyor.
- Sularında bolca mineral bulunan spalar veya termal otellerdeki su borularının içi, sudaki mineraller o kadar fazla ki sadece altı ay içinde gider ve borularında kristaller oluşuyor.
- 02:06Grafiti ve İnsan Yaşlanması
- Her şehirde sürekli grafiti çizilen duvarlar vardır ve bu duvarlardan alınan parçaya bakıldığında, neredeyse altı-yedi cm kalınlığında bu katmanlar otuz yıllık sürede oluşmuş.
- Zaman sadece eşyaları değil, insanları da yaşlandırıyor; torunun ve anneannenin elleri çizgiler hariç neredeyse aynı görünüyor.
- Güneşte kalmak derinin hızlı yaşlanmasına sebep oluyor; bir kamyon sürücüsünün yüzüne bakıldığında, sürekli güneş alan taraf diğer tarafa göre ne kadar da yaşlı olduğu görülüyor.
- 02:47Berber ve Bisiklet Dükkanları
- Bir berber dükkanında en çok aşınan şey döşemeler olup, koltukların çevresi yarım daireler şeklinde aşınmış çünkü açık saç kesmek için çevrenizde dönen berberler.
- Bir bisiklet dükkanının önüne gittiğimizde, dükkana dönen köşedeki duvarın nasıl aşındığına bakıldığında, yoldan geçen insanların bisiklet pedalları yıllar içinde duvarı böyle aşındırmış.
- Duraklar ve toplu taşıma araçları en çok aşınan şeylerden biri olup, koltuklara bakıldığında insanların siluetleri duvarda kalmış, sebebi zamanla duvarın kirlenmesi.
- 03:38Ağaçlar ve Elektronik Aletler
- Zamanla yavaş yavaş değişen şeylerden biri de ağaçlar; bazı ağaçlar havalandırmadan gelen sabit hava akışı sebebiyle eğik büyümüşler.
- Bazı ağaçlar ise zamanla yakınlarında duran şeyleri içlerine alarak büyümüşler; mezar taşları, duvar parçaları ve hatta bisikletler.
- Elektronik aletlerde de aşınma görülüyor; klavyedeki ASD tuşları artık okunmuyorsa iyi bir gamer olduğu, tabletin kenarları parmak darbelerine dayanamamış ve eski televizyonda Pacman ekranda kalıcı bir iz bırakmış.
- 04:32Tarihi Binalar ve Hayvanlar
- Tarihi binalar restorasyon sonrası çok değişebiliyorlar; rengini siyah sandığınız birçok tarihi yapı aslında koyu renkli değil, böyle olmasının sebebi zamanla kirlenmiş olmaları.
- Zaman hayvanları da etkiliyor; büyük beyaz köpekbalıkları vahşi doğaları sebebiyle yaşamları boyunca birçok tehlikeli duruma maruz kalıyor ve vücutlarında birçok iz bırakıyor.
- Özellikle yaşlı köpekbalıklarında eski kavgalardan kalma yara izlerine bolca rastlamak mümkün.
- 05:16İlginç Detaylar
- Willy Nelson'ın meşhur gitarında, sürekli kullanmaktan dolayı elinin en sık değdiği yer aşınmış ve hatta delinmiş.
- Sokak lambasının camından yere yansıyan güneş ışığı gün içinde yer değiştirerek zemindeki çimenleri çizgi şeklinde yakmış ve kurutmuş.
- Yol üzerindeki direğin altından geçmek istemeyenler yolun paralelinde küçük bir yol daha oluşturmuşlar, altından geçmenin kötü şans getireceğine inanıyorlar.
- 06:18İbadet ve İzler
- İbadet etmek birçok insanın rutinlerinden biri ve her gün aynı noktada ibadet eden adamın ayak izleri tahta zeminde oldukça belirgin bir iz bırakmışlar.