Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Nurgül adlı bir kişinin mutfağında elma sirkesi yapımını gösterdiği bir eğitim içeriğidir. Nurgül, bahçeden topladığı organik elmalardan elma sirkesi yapımını adım adım anlatmaktadır.
- Videoda elma sirkesi yapımının ilk aşamaları gösterilmektedir. Nurgül, elmaları cam kavanozlara doldurup kaynar sıcak su ve bal ekleyerek karıştırma işlemini, sirke anası ve organik sirke eklemeyi, sirke sineklerinin oluşumunu ve 15 gün sonra elmaların çökmesini anlatmaktadır. Video, sirke yapımının aylarca süreceğini belirterek, ilk bölümde bu aşamaları paylaştığını ve ilerleyen bölümlerde çökme işlemi, süzme işlemi ve sirke anasını göstereceğini söylemektedir.
- Elma Sirkesi Yapımına Giriş
- Nurgül, bahçeden topladığı organik elmaları kullanarak elma sirkesi yapmak istemiştir.
- Sirke yapımı aylarca süreceği için ilk bölümü paylaşmak istemiştir.
- Sirke yapımına başlamadan önce araştırmalar yapmış, videolar izlemiş ve Türkiye'den organik elma sirkesi almıştır.
- 00:46Elma Sirkesi Yapımının İlk Aşaması
- Elmaları kabukları ve çekirdekleri ile birlikte temiz ve yıkanmış kurulanmış cam kavanoza dört eşit parçaya bölerek doldurmuştur.
- Üzerine kaynar sıcak su eklemiş, bu sayede sirkenin daha çabuk oluşması ve elmaların dibe çökmesi sağlanmıştır.
- Elmaların ekşimsi tatı nedeniyle iki kaşık bal eklemiş, bu bakterilerin beslenmesi için gerekli olmuştur.
- 01:47Sirke Yapımının Devamı
- Balı ekleyip karıştırdıktan sonra üzerine temiz bir bez ile kapatarak sabaha kadar soğumaya bırakmıştır.
- Türkiye'den getirdiği organik elma sirkesinin içindeki sirke anasını ve bir çay bardağı sirkeyi elmaların üzerine dökmüştür.
- Her gün tahta bir kaşıkla karıştırarak içindeki havasını çıkarmış, elmalar dibe çökene kadar bu işlemi uygulamaya devam etmiştir.
- 03:20Sirke Yapımının İlerleyişi
- Elmaların hava alması için temiz bir bez örtmüş ve üzerine lastik geçirerek sirke sineklerinin içeri girmesini engellemiştir.
- Kavanozun lavabonun altına koymuş, burada normal ısısı oda ısısından fazla olduğu için sirkenin olgunlaşması daha çabuk olabilir.
- Her gün tahta bir kaşıkla karıştırarak içindeki havasını çıkarmıştır.
- 04:22Sirke Yapımının Gelişimi
- Tam on gün sonra sirkemin üzerinde kabarcık ve köpürcükler oluşmaya başlamış, bu kesinlikle küf değildir.
- Onbeş gün sonra kavanozun etrafında uçuşan sirke sineklerini görmüş, bu ona doğru yolda ilerlediğine dair bir işaret olmuştur.
- Elmalar çöktükten sonra çökme işlemi olduktan sonra hiç el kıpırdatmadan ve gün ışığı görmeden karanlık ortamda kalması gerekli.
- 06:02Sonuç ve Gelecek Planlar
- Sirkenin oluşması için zamana ihtiyaç olduğu için ilk etapta bir bölüm paylaşmıştır.
- İlerki bölümlerde elma çöktükten sonra çökme işlemini, süzme işlemini ve süzdükten sonra oluşan sirke anasını paylaşacağını belirtmiştir.
- İzleyicilerden videoyu beğenmelerini, yorumlarını yazmalarını ve kanala abone olmalarını istemiştir.