• Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Kasım ayında tarım ürünleri fiyatlarındaki değişimleri ve üreticilerin yaşadığı zorlukları anlatan bir bilgilendirme içeriğidir.
    • Video, üretici ile market arasındaki fiyat farklarını detaylı olarak incelemektedir. Özellikle limon, kuru soğan, mandalina, ıspanak gibi ürünlerin fiyat artışları ve patlıcan, limon gibi ürünlerin fiyat düşüşleri ele alınmaktadır. Ayrıca, 2020 yılında alınan limon ihracatına kısıtlama kararının etkileri, tarım sektöründe yaşanan gübre fiyatlarındaki yüksek artışlar ve bunun tarım verimine etkileri de açıklanmaktadır. Video, tarım sektöründeki maliyetlerin yüksek olması nedeniyle çiftçilerin yeterli miktarda gübre kullanamamasının verim düşüklüğüne neden olduğunu vurgulamaktadır.
    00:05Kasım Ayı Üretici-Market Fiyat Farkları
    • Kasım ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı dokuz kata yaklaştı, en fazla yüzde 790 ile limonda görüldü.
    • Limondaki artışı yüzde 309 ile kuru soğan, yüzde 247 ile mandalina, yüzde 233 ile ıspanak izledi.
    • Kasım ayında limon 8,90 kat, kuru soğan 4,9 kat, mandalina 3,50 kat, ıspanak 3,30 kat, havuç, portakal, elma ve kabak 3,20 kat, marul ise 3,10 kat daha fazla tüketiciye satıldı.
    00:54Ürün Fiyat Değişimleri
    • Kasım ayında markette 28, üreticide 19 üründe fiyat artışı, markette 10, üreticide 7 üründe fiyat düşüşü oldu.
    • Markette fiyatı değişmeyen ürün olmazken, üreticide 4 ürünün fiyatı değişmedi.
    • Kasım ayında fiyatı en fazla artan ürün markette ve üreticide patlıcanda, en fazla düşen ürün ise markette ve üreticide limanda oldu.
    01:19Fiyat Artışı ve Düşüşü Detayları
    • Kasım ayında markette fiyat artışı en fazla yüzde 35 ile patlıcanda görüldü, ardından yüzde 29 ile kuru kayısı, yüzde 26 ile sivri biber, yüzde 23 ile mısırözü yağı takip etti.
    • Markette fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 18 ile limon oldu, ardından yüzde 13 ile ıspanak, yüzde 10 ile marul, yüzde 6 ile yeşil mercimek izledi.
    • Kasım ayında üreticide kırmızı mercimek, kuru kayısı, kuru incir ve süt fiyatında bir değişim meydana gelmezken, yüzde 60 azalma ile fiyatı en fazla düşen ürün limanda oldu.
    02:11Limon Üreticilerinin Sorunları
    • Limon üreticileri piyasada tüccarın yeterli alım yapmaması nedeniyle pazarlama sıkıntıları yaşadı.
    • 2020 yılında limon ihracatına kısıtlama getirilmesine yönelik alınan karar önemli dış pazarların kaybedilmesine sebep oldu.
    • Erkenci çeşit olarak bilinen Mayer çeşitli limonda bazı illerde fiyat oluşmadı ve ürün dalında kaldı, ihracata dayanıklı olan Enterdonat limon çeşitlerin kilosu ortalama 1,75 TL, dikenli limon çeşitleri kilosu ise 2 TL'ye düştü.
    02:58Narenciye Grubu Ürünlerinde Sorunlar
    • Limonda yaşanan sorunlar diğer narenciye grubu olan portakal ve mandalinada da yaşanıyor.
    • 2020 yılı Kasım ayında üretici portakalın kilosunu 3 TL'ye satarken bu yıl 2,25 TL'ye alıcıyı zor buluyor.
    • Adana bölgesinde çiftçiler narenciyi toplayacak tarım işçisi bile bulamıyor.
    03:27Gübre Fiyatlarındaki Artış
    • Buğday, arpa ve mercimek başta olmak üzere kışlık ekimlerin yapıldığı bu aylarda gübre kullanımı yoğunlaşıyor.
    • Artan talep dolayısıyla gübre fiyatlarında yaşanan artışın yanı sıra yurtdışı fiyat ve kur artışından dolayı oluşan yükseliş, üreticilerin gübre kullanmadan ekim yapmalarına neden oluyor.
    • Bu durumun yarattığı verim düşüklüğü ve bitkisel üretimin azalmasına bağlı olarak tarım ve gıda ürünlerinde yaşanacak fiyat artışlarından tüketiciler de etkileniyor.
    03:57Gübre Fiyatlarındaki Artış Oranları
    • Son bir yılda amonyum sülfat gübresi yüzde 441, üre gübresi yüzde 394, amonyum nitrat gübresi yüzde 373, DAP gübresi yüzde 259 ve 20-20 kompoze gübresinde yüzde 236'lık bir artış yaşandı.
    • Bu dönemde mazot fiyatı yüzde 38, besi yemi fiyatı yüzde 51, süt yemi fiyatı yüzde 60, elektrik fiyatları ise yüzde 56 oranında arttı.
    • Bu sene kuraklığın etkisiyle küçülen tarım sektöründe önümüzdeki yıl kuraklığın yanında yetersiz gübre kullanımı da büyük bir risk olarak görülmektedir.
    04:45Tarımsal Üretim ve Gübre Fiyatları
    • Ülkemizde tarımsal üretimin temelini oluşturan tahıllar, insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra hammadde olarak endüstride kullanımları nedeniyle ülke tarımında ön plandadır.
    • Tahıllar içerisinde de buğday gerek ekiliş alanı gerekse üretim yönünden ilk sırada yer alıyor.
    • 26 Kasım 2021 tarihi itibariyle DAP gübresinin ton fiyatı 11.400 TL, üre gübresinin ton fiyatı ise 12.450 TL'dir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor