• Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, "Girişimcilik Saati" adlı bir programın bir bölümüdür. Programda sunucu Atilla Bey, İzmir'den Eskişehir'e gelen yönetim danışmanı ve endüstri mühendisi Halil Kırmaca ile kalite konusunu tartışmaktadır.
    • Video, kalite kavramının tanımı ve önemi üzerine odaklanmaktadır. İlk bölümde kalitenin müşteri isteklerinin tatmin edilme noktası olduğu ve göreceli bir kavram olduğu açıklanırken, devamında ISO belgeleri, müşteri odaklılık ve tarım sektöründeki kalite standartları ele alınmaktadır. Son bölümde ise vizyon, misyon ve hedef kavramları üzerinden Türkiye'nin tarım sektöründeki rekabet sorunları ve kalite profesyonellerinin karşılaştığı zorluklar tartışılmaktadır.
    • Programda ayrıca Türkiye'nin tarım sektörünün endüstri haline gelmesi gerektiği, gençlere vizyon ve misyon yaklaşımının önemi, insan kaynakları, altyapı ve çalışma ortamı gibi konular da ele alınmaktadır. Japonya'daki kalite modeli ve sirkülasyonun işletmeler için tehlikeleri hakkında bilgiler de paylaşılmaktadır.
    00:15Girişimcilik Saati Programı ve Konuk Tanıtımı
    • Girişimcilik Saati programı, girişimci adaylarının buluşma adresidir ve izleyicilerden düşünce ve önerilerini girişimcilik kıvrık ağ anadolu.edu.tr adresinden iletebilirler.
    • Programın bu haftaki konusu "Kalite ve Girişimcilik" olup, konuğu İzmir'den Eskişehir'e gelen yönetim danışmanı ve endüstri mühendisi Halil Kırmaca'dır.
    01:04Kalite Kavramı
    • Kalite, müşteri isteklerinin tatmin edilme noktasıdır ve herkesin kendi göreceli anlayışına göre geliştirilebilir.
    • Konuk, seminerlerinde fıkralarla gençleri bağlamayı başarıyor ve öğlen tatili yapmadan insanlara açlığını unutturacak kaliteli bir sunuş yapıyor.
    02:28Beş N Bir K Kuralı
    • Kalitenin temeli sürekliliktir ve sürekliliğin olabilmesi için sistem yaklaşımı gereklidir.
    • Beş N Bir K kuralı, bir organizasyonun, iş bölümünün veya sorumlulukların nasıl çalışacağını belirlemek için kullanılır.
    • Bu kural, ne yapılacak, ne zaman yapılacak, kim yapacak ve nasıl yapılacağı tanımlandığında, sürekli aynı sonuçların elde edilmesini sağlar.
    04:49Objektif Kriterler ve Kalite
    • Kalite kriterlerinde iki temel dayanak vardır: bağımsızlık ve ispatlanabilir olması.
    • Objektiflik, subjektiflikten uzaklaşmanın tek kriteridir ve bilimselliğe dayanan, ispatlanabilir verilere dayanır.
    • Kalite değerlendirmesi için toplam kalite yönetimi esasları veya ISO gibi standartlar esas alınabilir.
    07:00Kalite Değerlendirmesi ve ISO Belgesi
    • Konuşmacı, bir lokantanın kuru fasulyesinin mükemmel olmasına rağmen ISO belgesi olup olmadığı sorgulanmasının bir çelişki olduğunu belirtiyor.
    • Yeni dünya düzeninde kaliteyi değerlendirirken ISO belgesi gibi dar kriterlerin kullanılması tartışılıyor.
    • ISO belgesi almış bir kuruluşa güvenilebilir mi yoksa damak tadına hitap eden bir yere ISO belgesi yok diye kenara atılabilir mi sorusu gündeme geliyor.
    07:50Müşteri Odaklılık ve Kalite
    • Yemeğin kalite açısından iki temel kriteri vardır: müşteri odaklılık ve gıda güvenliği.
    • ISO 9001'de yaklaşık 20 müşteri ifadesi geçer ve sistemlerin amacı müşteriden para kazanmaktır.
    • Müşteri memnuniyeti araçtır ve katma değer sağlayan müşteri isteklerini yerine getirmek önemlidir.
    09:18Gıda Güvenliği ve Belgelendirme
    • Yemeklerde insan sağlığı ve gıda güvenliği önemli bir boyuttur.
    • Türkiye'de 180'in üzerinde belgelendirme kuruluşu var, ancak bunların çoğu akredite (yetki almış) değildir.
    • Akredite belgelendirme kuruluşlarından belge almış firmalar için belgeler önemli bir kriterdir.
    11:25Domates Örneği ve Eurocap
    • Domates örneğinde, çiftçilerin zirai ilaç satıcısından zehir alarak ilaç kullandığı ve bu ilaçların kimyasal kalıntılarının ürünün içine nüfuz ettiği belirtiliyor.
    • Eurocap adı verilen yeni bir standartla domatesin "sabıka kaydı" veya "nüfus kağıdı" oluşturuluyor.
    • Bu sistemde domatesin hangi soydan geldiği, hangi tarlaya ekildiği, hangi sularla sulandığı ve hangi dönemlerde hangi miktarla ilaçlar verildiği kaydediliyor.
    13:37Kalite Standartlarının Ticari Boyutu
    • Konuşmacı, kalite standartlarının belirlenmesinde ticari amaçlar olup olmadığı konusunda şüphe duyuyor.
    • Kısır domates örneği verilerek, tohumundan yeniden üretim alınmayan ürünlerin standartlar belirlenirken ticari amaçlarla kullanıldığı düşünülüyor.
    • Batıdan doğuya doğru tarımsal bir istila hareketi olup olmadığı sorgulanıyor.
    14:40Uluslararası Standartlar ve Kalite Sorunları
    • Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından yayınlanan gıda güvenliği sertifikaları, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin imzası altındadır.
    • Alman Perakendeciler Birliği (Türkiye'deki karşılığı Bakkallar Federasyonu) kendi başına "IFS" adlı bir standart çıkarmış ve 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Almanya'daki raflara giren ürünün bu belgesi olması gerektiğini belirtmiştir.
    • Bu standart, Almanya'daki sertifikasyon kuruluşundan belge almak gerektiği için ticari kaygıları yansıtmaktadır.
    16:54Tarım Ürünlerindeki Kalite Sorunları
    • Türkiye'de bir süt sağımında bir ineğin süt sağımdaki bir litredeki toplam bakteri oranı 2 ila 3 milyon adet arasındadır, bu da Avrupa Birliği ülkelerindeki 20 bin adet bakteri miktarına göre çok yüksektir.
    • Avrupa Birliği ülkelerinde günlük süt 20 gün satılırken, Türkiye'de süt üreticileri 48 saat süre tanımak zorundadır çünkü fazla bakteri nedeniyle sütü koruyan bakterileri de öldürmek zorunda kalırlar.
    • Türkiye'de üreticiler miras ekonomisi yönünden küçük alanlarda (50'şer, 20'şer, 10'ar metrekarelik) hayvan yetiştirirken, Avusturya gibi ülkelerde binlerce sağımlık inek kooperatifleşmiş ve bilimle uğraşan üniversitelerle kurumsallaşmış hale gelmiştir.
    19:02Tarım Endüstrisi ve Rekabet
    • Tarım artık endüstri haline gelmiştir ve geçmişteki gibi yapılmaya devam edilirse Batı ile rekabet şansı kalkacaktır.
    • Yerli ürün Batı ile rekabet edecek fiyat noktasına çekilemezse, vatandaşların yabancı ürünü kullanmasını engelleyemeyecektir.
    • Satamadığınız ürün kalitesiz olmaktadır.
    19:45Eğitim ve İnsan Gücü
    • Konuşmacı, üniversiteler, lise ve ortaokulların is ve isci bulma kurumu olmadığını, analitik düşünme, istatistik kullanma ve verilere dayanarak karar verme süreçlerini öğrettiğini vurgulamaktadır.
    • Türkiye'de inanılmaz yetişmiş insan gücü var ancak bu insan gücünün bir dönemi vardı; kooperatiflikler ve küçük sermayelerin birleşerek büyük yapıları oluşturma kabiliyeti.
    • Türkiye'nin nitelikli insan gücü var ancak gerçeklerle yaşayan gençlerin sayısı biraz azdır.
    23:07Vizyon ve Misyon
    • Vizyon, kişinin gelecekte kendini görmek istediği yerdir; bu kurumlar için, hükümetler için ve devletler için de geçerlidir.
    • Vizyona ulaşmak için verilen sözler politikadır; iş politikası, özel aile politikası ve özel sosyal ilişkilerin politikası vardır.
    • Vizyona ulaşmak için yasalara uymak ve kendini sürekli geliştirmek gibi politikalar belirlenmelidir.
    24:07Hedefler, Stratejiler ve Vizyon
    • Hedef belirlemek için önce ne istediğimize karar vermemiz gerekir, örneğin üniversiteyi dört yılda yüzde yetmiş başarıyla bitirmek.
    • Hedefi gerçekleştirmek için stratejiler geliştirmeliyiz, örneğin her gün dersi takip etmek, gece on iki'den sonra yatmamak, iyi beslenmek ve düzenli bir yaşam sürmek.
    • Misyonu gerçekleştirmek için gerekli adımları atmalı, örneğin dersi dinlemek ve kaliteli uyku almak.
    25:05Anadolu Üniversitesi'nin Vizyonu
    • Anadolu Üniversitesi gerçek anlamda vizyonunu ortaya koymuştur ve bu vizyon bir misyon olarak düşünülebilir.
    • Anadolu Üniversitesi hem bireylerin hem de Türkiye'nin gururudur çünkü herkese aittir.
    • Bir milyonu aşan öğrenci grubuna zamanında düzenli hizmet sunmak Türkiye'de herkesin örnek aldığı bir kurumdur.
    26:09Yüzyılın Sorunları ve Kalite
    • Yüzyılın en önemli sorunlarından biri büyük bir nüfus artışıdır ve bu kalite, kitlesel üretim ve diğer meselelere zorluyor.
    • Kalite, müşteri odaklılık içerisinde katma değer sağlayan ve müşteri memnuniyetini dikkate alarak katma değer sağlayan bir kavramdır.
    • Günümüzün en büyük problemi insan kaynakları, altyapı ve çalışma ortamıdır.
    27:31İnsan Kalitesi ve Sirkülasyon
    • İnsanın yapısında bir süre sonraki mutsuzluğu vardır ve düzenli bir yapıyı sürekli yakaladığınızda her an o süreklilik çökebilir.
    • Kalitenin en büyük problemi sürekli motive olmuş, nitelikli insan yapısını sürekli elde tutabilmektir.
    • Kalitecileri bekleyen en büyük tehlike sirkülasyon ve uzmanlaşma olmadan iş değiştirmelerdir.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor