İbn-i Sina'nın sağlıklı beslenme için önerdiği bazı unsurlar: Çeşitlilik: Tek tür yemekle yetinilmemeli, farklı yemekler yenmelidir. Ilımlı kalori kısıtlaması ve aralıklı açlık: "İki öğün yemek sağlık, üç öğün yemek hastalıktır" sözüyle sık yemenin sakıncalarına dikkat çekmiştir. Doğal ve dengeli beslenme: Taze ve katkısız gıdalar tüketmek önemlidir. Yemek öncesi ve sonrası hareket ve dinlenme: Yemekten önce spor yapılması, sonrasında ise dinlenilmesi önerilir. Uyumsuz gıdalardan kaçınma: Kızartma ile haşlama, kırmızı et ile balık gibi gıdaların bir arada yenmemesi gerektiği belirtilmiştir. Mevsimine göre beslenme: Örneğin, sonbaharda tuzlu ve kuru gıdalardan kaçınılması tavsiye edilmiştir. İbn-i Sina, ayrıca bal, zeytinyağı, sarımsak, ısırgan otu, çam fıstığı ve bakla gibi besinlerin sağlıklı bir yaşam için faydalı olduğunu belirtmiştir.