3. sınıf düzeyinde maddeyi niteleyen özellikler şunlardır: 1. Renk: Maddelerin kendine özgü renkleri vardır (örneğin, havuç turuncu, pamuk beyaz). 2. Koku: Maddeler kokularına göre de ayırt edilebilir (örneğin, çilek ve domatesi koklayarak ayırt edebiliriz). 3. Tat: Balın tatlı, limonun ekşi, biberin acı olduğunu tatlarından anlarız. 4. Sertlik – Yumuşaklık: Çizilmesi, kırılması zor olan maddeler sert, kolayca bükülen maddeler ise yumuşak olarak nitelenir. 5. Esneklik: Şekli değişebilen maddelere esnek maddeler denir (örneğin, sünger, paket lastiği). 6. Kırılganlık: Kuvvet uygulanınca şekli bozulan ve bir daha aynı şekli alamayan maddeler kırılgan olarak adlandırılır (örneğin, cam). 7. Pürüzlülük – Pürüzsüzlük: Yüzeyinde girinti ve çıkıntı olan maddeler pürüzlü, olmayan maddeler ise pürüzsüz olarak tanımlanır.