• Buradasın

    CümleÖrnekleri

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Saptamaya örnek cümleler nelerdir?

    Saptama içeren bazı örnek cümleler: 1. "Bugün ilkokula başlayan kızım da en az diğer öğrenciler kadar heyecanlıdır.". Bu cümlede kızının durumunu saptayan kişi, okula yeni başlamanın heyecan duygusunu diğer öğrencilerin de ayırt edici özellikleriyle kıyaslayarak bir saptamada bulunmaktadır. 2. "Düzenli spor ve sağlıklı beslenme, obezite hastalığının önlenmesinde oldukça etkilidir.". Burada saptanan şey, yapılan çıkarımın düzenli sporun bir hastalığın önlenmesinde olumlu etkisinin olduğu gerçeğidir. 3. "50 yıl içerisinde dünya nüfusunun 11 milyarın üstünde olması bekleniyor.". Bu cümle, sayısal verilerden yararlanılarak yapılan bir saptama örneğidir. 4. "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.". Bu atasözü de tespite dayalı olduğu için aynı zamanda bir saptama olarak kabul edilir.

    Misafir ile ilgili cümle nedir?

    Misafir ile ilgili cümle örnekleri: 1. "Bize misafir olduğunuz için gerçekten çok sevindim". 2. "Eve misafir geleceği için annem hazırlık yapıyordu". 3. "Misafir sofrana oturduğu zaman onu gönül borcunda bırakma" (Nasır Hüsrev). 4. "Köyde Ahmet Bey'in misafiri olacağız". 5. "Misafir gelecekmiş gibi evini, ölüm gelecekmiş gibi kalbini temiz tut" (Mevlana).

    İki noktanın kullanıldığı cümleler nelerdir?

    İki noktanın kullanıldığı cümleler şunlardır: 1. Örnek verilecek cümlenin sonuna konur: "Millî Edebiyat akımının temsilcilerinden bir kısmını sıralayalım: Ömer Seyfettin, Halide Edip Adıvar, Ziya Gökalp". 2. Açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur: "Bu kararın istinat ettiği en kuvvetli muhakeme ve mantık şu idi: Esas, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır". 3. Edebî eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur: "Bilge Kağan: Türklerim, işitin! Üstten gök çökmedikçe, alttan yer delinmedikçe ülkenizi, törenizi kim bozabilir sizin?". 4. Matematikte bölme işareti olarak kullanılır: "56:8=7, 100:2=50". 5. Genel ağ adreslerinde kullanılır: "http://tdk.org.tr".

    Niteleme Sıfatı örnek cümleler nelerdir?

    Niteleme sıfatı içeren örnek cümleler şunlardır: 1. Güzel bir gün batımı izlemek, ruhumu dinlendiriyor. 2. Çiçekler, baharın rengarenk görüntüsünü yansıtıyor. 3. Hızlı bir araba almak, onun hayalini süslüyor. 4. Akıllı bir çocuk, sorunlarına yaratıcı çözümler bulabiliyor. 5. Eski bir kitap, geçmişin izlerini taşıyor. 6. Sevimli bir kedi, evin neşesini artırıyor. 7. Uzun bir yolculuk, sabrımı test ediyor. 8. Renkli balonlar, parti atmosferini canlandırıyor. 9. Yüksek sesle müzik dinlemek, beni enerjik hissettiriyor. 10. Şirin bir köpek, ailemizin yeni üyesi oldu.

    Ara ara ne zaman kullanılır örnek cümleler?

    Ara ara ifadesi, cümle içinde ara söz veya ara cümle olarak kullanılır ve bu durumlar aşağıdaki örnek cümlelerde görülebilir: 1. Ara Söz Örneği: Ahmet, ne yazık ki, toplantıya geç kaldı. Bu cümlede "ne yazık ki" ifadesi bir ara sözdür ve virgüllerle cümleden ayrılmıştır. 2. Ara Cümle Örneği: Toplantı, eğer hatırlıyorsan, saat 3’te başlayacak. Bu cümlede "eğer hatırlıyorsan" ifadesi bir ara cümledir ve virgüllerle ana cümleden ayrılmıştır. Ayrıca, ara sözler ve ara cümleler genellikle iki virgül, iki kısa çizgi ya da iki parantez arasında yer alır.

    Somut ve soyut örnek cümleler nelerdir?

    Somut ve soyut örnek cümleler: Somut cümleler: 1. Elma, yeşil ve kırmızı renklerde olabilir. 2. Masanın üzerinde üç tane kitap var. 3. Kedi, pencerenin önünde uyuyordu. 4. Okulun bahçesinde büyük bir ağaç var. 5. Bilgisayarımın klavyesi bozuldu. 6. Çocuklar parkta oyun oynuyorlar. 7. Evin kapısı mavi renkte boyanmış. 8. Sabah kahvaltısında yumurta yedik. 9. Kütüphanede birçok eski kitap bulunuyor. 10. Araba, yolda hızla ilerliyordu. Soyut cümleler: 1. Sevgi, insanları birbirine bağlayan güçlü bir duygudur. 2. Adalet, toplumun temel taşlarından biridir. 3. Umut, en zor zamanlarda bile insanı ayakta tutar. 4. Korku, çoğu zaman engelleyici bir his olabilir. 5. Mutluluk, bazen en küçük şeylerde saklıdır. 6. Özlem, insanın içini kemiren derin bir duygudur. 7. Bilgelik, yaşanmış deneyimlerin sonucudur. 8. Güven, ilişkilerin temelidir. 9. Hayal, insanın sınırlarını zorlamasını sağlar. 10. Huzur, insanın en çok aradığı ruh hali olabilir.

    Was ile ilgili cümleler nelerdir?

    Was ile ilgili bazı cümleler: 1. Liz worked very late last night. She was tired 2. Jack lost his job yesterday. He was angry 3. We laughed a lot at last night's film. It was very funny 4. Joo and Sam fell into the river yesterday. They were wet and cold 5. Yesterday was a beautiful day. It was sunny 6. I was at the swimming pool at 6.30 yesterday morning

    Just ile ilgili cümleler nelerdir?

    Just kelimesinin farklı anlamlarına göre örnek cümleler: 1. Zarf olarak: - Please wait, just a moment! (Lütfen, bir dakika bekleyin!). - The play has only just started. (Oyun henüz başladı). - She is just the same as any other housewife else. (O, diğer ev kadınlarıyla tıpatıp aynı). 2. Sıfat olarak: - He has just got up. (Henüz kalktı). - They have just bought a car. (Kısa süre önce bir araba satın aldılar). - A truly just society would have members who were equal in every way. (Gerçekten adil bir toplumun her yönden eşit üyeleri vardır). 3. Vurgulama için: - That’s just what I needed! (Tam olarak ihtiyacım olan şey buydu!). - This is just the beginning. (Bu sadece başlangıç). 4. Kısıtlama için: - I just want to be happy. (Sadece mutlu olmak istiyorum). - I just need a few minutes. (Sadece birkaç dakikaya ihtiyacım var).

    Past simple ile ilgili cümleler nelerdir?

    Simple Past Tense (Geçmiş Zaman) ile ilgili cümleler: 1. Olumlu Cümleler: - I watched TV last week - We ate meat with my best friend yesterday - The bus stopped a few minutes ago 2. Olumsuz Cümleler: - I didn’t go to bed early yesterday - He didn’t have a dog last year - I didn’t travel to Germany 3. Soru Cümleleri: - Did she clean her home - Did you buy that phone - Were all the candy bars sold by the little boy

    İndirim ile ilgili cümleler nelerdir?

    İndirim ile ilgili cümleler şunlardır: 1. "Bütün alışveriş ürünlerinde yüzde otuz oranında indirim yaptık". 2. "Bizim oradaki alışveriş merkezinde bütün mağazalarda indirim vardı". 3. "Yakında kışlıklarda indirim yapacaklar" (indirim yapmak deyimi). 4. "Pazarda elmalarda indirim vardı". 5. "İndirim olduğu için koşa koşa markete gitti".

    Yetenek ile ilgili cümleler nelerdir?

    Yetenek ile ilgili cümleler: 1. "Çok yetenekli birisidir." 2. "Yeteneklerim arasında resim yapabilmek de var." 3. "Basketbolda çok yeteneklidir." 4. "Herkesin kendine özgü yetenekleri var." 5. "Yetenek, kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme vasfıdır." 6. "Yetenek, elektriğe benzer. Elektriği anlamayız ama faydalanırız."

    As if nasıl kullanılır örnek cümleler?

    "As if" ifadesi, "sanki" anlamında kullanılır ve örnek cümleler şu şekildedir: 1. Durumun görünümü: "It looks as if it's going to rain" (Yağmur yağacakmış gibi görünüyor). 2. Hayali durum: "She looks as if she was going to faint" (O sanki bayılacakmış gibi görünüyor). 3. Konuşma şekli: "He talks as if he was rich" (Zenginmiş gibi konuşuyor). 4. Karşılaştırma: "You behave as if you own the place" (Burayı sanki sen sahipmişsin gibi davranıyorsun).

    5 tane neden sonuç cümlesi nedir?

    İşte 5 tane neden sonuç cümlesi örneği: 1. Çikolatalı pasta bittiğinden çilekli pasta aldı 2. Sınıfı geçtiği için annesi ona bilgisayar aldı 3. Gitar çalmayı öğrenmek için kursa gitti 4. Yağmur yağdığından dolayı hemen şemsiyesini açtı 5. Çiçeği solduğu için bahçeye elma ağacı dikti

    5 tane mecaz ve gerçek anlam cümlesi söyler misin?

    5 tane mecaz ve gerçek anlam cümlesi: Mecaz Anlam: 1. Kalbimi çok kırdı 2. Gözleri çok keskin görür 3. Çok ağır laf etti bugün 4. İnce bir davranışta bulundu 5. Koyu bir sohbete daldık Gerçek Anlam: 1. Merdivenden düştüğü için kolu kırıldı 2. Anneannemin kulakları pek duymaz 3. O ağır çantayı zorlukla taşıdı 4. İnce uçlu kalem kullanırım 5. Yaptığı davranış çok hoştu

    2 tane sıfat cümlesi söyler misin?

    İşte iki sıfat cümlesi örneği: 1. Güzel bir gün geçirdik. 2. İyi bir öğrenci oldun.

    Kara ile ilgili cümleler nelerdir?

    Kara kelimesi hem gerçek hem de mecaz anlamda kullanılan bir kelimedir. İşte kara ile ilgili bazı cümleler: Gerçek anlam: 1. Yeni aldığı elbise kara renkti. 2. Gökyüzünde kara bulutlar toplanmaya başladı. Mecaz anlam: 3. Duyduğu haberle içi kara kederle doldu. 4. Bu zor günler, ailemizin üzerine adeta bir kara bulut gibi çöktü. 5. İşlerim son zamanlarda hep kara gidiyor, şansım hiç yaver gitmiyor. Ayrıca, "kara" kelimesi toprak parçası anlamında da kullanılır: 6. Ufukta kara göründü. 7. Yeryüzündeki büyük kara parçaları sürekli hareket halindedir.

    Etekleri zil çalmak deyimi ile cümle?

    "Etekleri zil çalmak" deyimi ile ilgili örnek cümleler: 1. "İlk mektebe gittiği gün Gülsüm'ün sevincinden etekleri zil çalıyordu". 2. "Yazılı sınavı umduğundan iyi geçen Halit'in etekleri zil çalıyordu". 3. "Paralar hesaba yatmış, herkesin etekleri zil çalıyor". 4. "Seni bu kadar sevindiren ne? Bakıyorum da eteklerin zil çalıyor".

    Parkta oynayan çocuklar ile ilgili cümleler nelerdir?

    Parkta oynayan çocuklar ile ilgili bazı cümleler şunlardır: 1. "Çocuklar her gün bu parkta oynarlar". 2. "Üç çocuk parkta oynuyordu". 3. "Çocuklar parkta oynamaya gittiler". 4. "Bir grup çocuk parkta oynuyorlardı". 5. "Oyun oynamak, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlar".

    Have ile 5 olumsuz cümle nedir?

    Have fiiliyle kurulan 5 olumsuz cümle: 1. I haven't got a class today. 2. Emel hasn't got a pillow. 3. Have they not got too much money?? 4. You haven't got the courage to do this. 5. Selim and Ceyhun haven't got a house.

    Gelecek zamanla ilgili örnek cümleler nasıl yazılır?

    Gelecek zamanla ilgili örnek cümleler iki yaygın yapı olan "will" ve "be going to" kullanılarak yazılır. Will yardımcı fiili ile örnek cümleler: - I will travel to Paris next week - She will study for her exam tomorrow - They will visit their grandparents this summer Be going to yapısı ile örnek cümleler: - I am going to start a new job next month - They are going to have a baby in the spring - She is going to cook dinner tonight Ayrıca, gelecek zamanla ilgili soru ve olumsuz cümleler de oluşturulabilir: - Soru cümlesi: Will you attend the meeting tomorrow? (Yarın toplantıya katılacak mısın?). - Olumsuz cümle: I will not (won’t) go to the party tonight (Bu gece partiye gitmeyeceğim).

    10 tane sıfat cümlesi söyler misin?

    İşte 10 tane sıfat cümlesi örneği: 1. Kırmızı kaleminin ucu kırılmış. 2. Küçük bir kesik açmış. 3. Siyah noktalarıyla uğraşıyormuş. 4. Hızlı bir araba önünden geçmiş. 5. Yuvarlak masanın ayağı kırılmış. 6. Yumuşak pamuk onun hoşuna gitmiş. 7. Güzel sanatlarda okuyormuş. 8. Resmi kara kalem çalışmasıymış. 9. Şu kitabı beğendim. 10. Birtakım şeyler aldık.