Türk bıyığı, genellikle belirli şekillere göre sınıflandırılır: 1. Kaytan Bıyık: Alttan çok az kırpılan, üstten derin olarak alınan ve ağız kenarlarından aşağı doğru sarkık olan. 2. Pala Bıyık: Alt dudak kenarından kırpılan, ama üstten hiç alınmayıp alabildiğine uzatılan ve iyice burularak oluşturulan. 3. Burma Bıyık: Pala bıyıktan daha ince, kendi halinde bırakılan ve parmak uçları ile burulan. 4. Pos Bıyık: Kendi başına bırakılan, alttan parmak uçları ile alt dudağı örtmeyecek biçimde toplanıp burulmadan bırakılan. 5. Bektaşi Bıyığı: Pos bıyığa benzemekle birlikte alttan toplanmayan, üst dudak üzerine dökülen, hatta ağıza kadar uzatılan. Ayrıca, ülkücü bıyığı olarak bilinen ve hilal şeklinde kıvrılan kalın ve gür bıyık modelleri de Türk bıyığı olarak kabul edilir.