Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytinyağında soğuk sıkım aşamaları şunlardır:
- Zeytinlerin Toplanması: Genellikle erken hasat (Ekim-Kasım) döneminde toplanan zeytinler tercih edilir 23.
- Yıkama ve Ayıklama: Zeytinler temizlenir, yaprak ve taş gibi yabancı maddelerden arındırılır 23.
- Ezme (Kırma): Zeytinler çekirdekleriyle birlikte ezilerek hamur haline getirilir 23.
- Yoğurma (Malaksasyon): Zeytin hamuru düşük sıcaklıkta (20-30 dakika) yavaşça yoğrulur 23. Bu aşama, aroma ve yağın serbest kalmasını sağlar 2.
- Sıkım (Dekantasyon): Santrifüj yöntemiyle yağ, posa ve sudan ayrıştırılır 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: