Safran yerine zerdeçal kullanılarak zerde yapılabilir. Malzemeler: yarım su bardağı pirinç; 6 su bardağı su; 1,5 su bardağı toz şeker; 2 yemek kaşığı nişasta; 1 tutam safran; 1 çay kaşığı zerdeçal; yarım çay bardağı gül suyu; 2 yemek kaşığı kuş üzümü; 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık. Hazırlanışı: 1. Safranı bir gece önceden gül suyunun içerisinde demleyin. 2. Pirinçleri bütün nişastası akana kadar iyice yıkayın. 3. Pirinci su ve şeker ile beraber bir tencereye alın ve pişirin. 4. Nişastayı 1 çay fincanı suda çözdürün, pişen pirinçlerin üzerine dökün ve karıştırın. 5. En son zerdeçal ve gül suyunda bekletilen safranı da ekleyip karıştırın. 6. 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. 7. Kaselere alıp soğutun. 8. Soğuduktan sonra kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz. Safran ve zerdeçal küçük miktarlarda antioksidan özellikler sunabilir, ancak tatlıdaki şeker miktarı nedeniyle sağlık yararı sınırlıdır.