Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Un çeşitleri, tahılın cinsine ve işlenme yöntemine göre farklılık gösterir 2. İşte bazı un çeşitleri:
- Beyaz un: Rafine edilerek kepeği ve özü ayrıştırılan buğdaydan elde edilir 12.
- Tam buğday unu: Kepeği ve özü ile birlikte öğütülür, lif oranı yüksektir 12.
- Çavdar unu: Özellikle ekşi mayalı ekmek yapımında tercih edilir 23.
- Mısır unu: Mısırın öğütülmesiyle elde edilir, glutensizdir 24.
- Arpa unu: Genellikle çorba ve ekmeklerde kullanılır 12.
- Siyez unu: %100 siyez buğdayından öğütülmüş, düşük glisemik index ve düşük gluten özelliğine sahip bir undur 13.
- Karakılçık unu: Yüksek lifli ve %12,3 protein içeren bir undur 1.
- Yulaf unu: Beta-glukan açısından zengindir, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur 2.
- Karabuğday unu: Glutensiz, antioksidanlar ve lif açısından zengindir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: