Tereyağında asitliği düşürmek için nötralizasyon işlemi uygulanır. Nötralizasyon için kullanılan maddeler: Kalsiyumlu nötrleştiriciler: Kalsiyum oksit, kalsiyum hidroksit. Magnezyumlu nötrleştiriciler: Magnezyum oksit, magnezyum hidroksit. Sodyumlu nötrleştiriciler: Sodyum hidroksit, sodyum bikarbonat, sodyum karbonat. Uygulama: 23-32°C’lerde %10-15’lik konsantrasyonda hazırlanır. Asitlik derecesi en çok 27 SH olan kremalara uygulanarak asitlik 10-11 SH’ya kadar düşürülür. Asitliği 27 SH’dan yüksek olan kremalarda nötralizasyon sonucunda aroma bozukluğu ve pütürlü yapı oluştuğundan tereyağı üretiminde kullanılmaz. Nötralizasyon işlemi, tereyağının dayanma süresini artırır ve kimyasal kalitesini korur.