• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevap
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve Eğitim
  • Yemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Yemek ›

    Tereyağında asitlik nasıl düşürülür?

    • #Gıda
    • #Kimya
    • #Tereyağı

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tereyağında asitliği düşürmek için nötralizasyon işlemi uygulanır 12. Bu işlem şu adımlarla gerçekleştirilir:
    1. Kremanın Hazırlanması: Krema, pastörizasyon öncesi asitliğinin 10-11 °SH'ya düşürülmesi için nötralizan maddelerle işlenir 13.
    2. Katkı Maddeleri: Nötürleyici olarak genellikle sodyum hidroksit, kalsiyum hidroksit veya magnezyum hidroksit gibi alkaliler kullanılır 25.
    3. Uygulama: Nötürleyici madde, krema karıştırılarak yavaş yavaş ilave edilir ve katım anında kremanın sıcaklığı 23-32 °C civarında olmalıdır 13.
    4. Standardizasyon: Nötralizasyondan sonra kremanın yağ oranı %30-35'e düşürülür 23.
    Bu işlem, tereyağının dayanma süresini artırır ve kimyasal kalitesini iyileştirir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. sutsektor.com
        1
      2. acikders.ankara.edu.tr
        2
      3. 3
      4. pgsolutions.com.tr
        4
      5. slideplayer.biz.tr
        5
    • Tereyağında asitlik neden önemlidir?

    • Nötralizasyon işlemi hangi diğer gıdalarda kullanılır?

    • Kremanın hazırlanmasında başka hangi işlemler uygulanır?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    Tereyağda asitlik kaç olmalı?

    Tereyağında asitlik, TS 1331 Sayılı Tereyağı Standardı'na göre en fazla 6°SH olmalıdır.
    • #Gıda
    • #Standartlar
    • #Kimya
    • #Tereyağı
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"d6m0":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"isBirthdayUserId":true,"className":"PortalHeader-User"},"userIdProps":{"flag":"skin","lang":"tr","host":"yandex.com.tr","project":"neurolib","queryParams":{"utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fyemek%2Fq%2Ftereyaginda-asitlik-nasil-dusurulur-2655733236%3Flr%3D213%26ncrnd%3D88537","tld":"com.tr"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"8591778541755219355","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1755219429124524-12672526241478728140-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-193-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"d6mw01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"d6m1":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"food","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"d6mw02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"d6m2":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"Tereyağında asitliği düşürmek için **nötralizasyon** işlemi uygulanır [```1```](https://www.sutsektor.com/upload/filesContent/tereya_teknolojisi_I.pdf)[```2```](https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/3354/mod_resource/content/0/Konu%2010%20-%20Tereya%C4%9F%C4%B1Teknolojisi.pdf). Bu işlem şu adımlarla gerçekleştirilir:\n\n1. **Kremanın Hazırlanması**: Krema, pastörizasyon öncesi asitliğinin 10-11 °SH'ya düşürülmesi için nötralizan maddelerle işlenir [```1```](https://www.sutsektor.com/upload/filesContent/tereya_teknolojisi_I.pdf)[```3```](cinarfidan.com/gida/gida11.asp).\n2. **Katkı Maddeleri**: Nötürleyici olarak genellikle sodyum hidroksit, kalsiyum hidroksit veya magnezyum hidroksit gibi alkaliler kullanılır [```2```](https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/3354/mod_resource/content/0/Konu%2010%20-%20Tereya%C4%9F%C4%B1Teknolojisi.pdf)[```5```](https://slideplayer.biz.tr/slide/9136543/).\n3. **Uygulama**: Nötürleyici madde, krema karıştırılarak yavaş yavaş ilave edilir ve katım anında kremanın sıcaklığı 23-32 °C civarında olmalıdır [```1```](https://www.sutsektor.com/upload/filesContent/tereya_teknolojisi_I.pdf)[```3```](cinarfidan.com/gida/gida11.asp).\n4. **Standardizasyon**: Nötralizasyondan sonra kremanın yağ oranı %30-35'e düşürülür [```2```](https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/3354/mod_resource/content/0/Konu%2010%20-%20Tereya%C4%9F%C4%B1Teknolojisi.pdf)[```3```](cinarfidan.com/gida/gida11.asp).\n\nBu işlem, tereyağının dayanma süresini artırır ve kimyasal kalitesini iyileştirir [```1```](https://www.sutsektor.com/upload/filesContent/tereya_teknolojisi_I.pdf)[```3```](cinarfidan.com/gida/gida11.asp).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://www.sutsektor.com/upload/filesContent/tereya_teknolojisi_I.pdf","title":"TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ","shownUrl":"https://www.sutsektor.com/upload/filesContent/tereya_teknolojisi_I.pdf"},{"sourceId":2,"url":"https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/3354/mod_resource/content/0/Konu%2010%20-%20Tereya%C4%9F%C4%B1Teknolojisi.pdf","title":"TEREYAĞI","shownUrl":"https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/3354/mod_resource/content/0/Konu%2010%20-%20Tereya%C4%9F%C4%B1Teknolojisi.pdf"},{"sourceId":3,"url":"cinarfidan.com/gida/gida11.asp","title":"Gıda - TEREYAĞ YAPIMI - Çınar Ziraat","shownUrl":"cinarfidan.com/gida/gida11.asp"},{"sourceId":4,"url":"https://www.pgsolutions.com.tr/blog/icerik/tereyagi-uretiminde-genel-proses","title":"Tereyağı Üretiminde Genel Proses | Pastörizasyon","shownUrl":"https://www.pgsolutions.com.tr/blog/icerik/tereyagi-uretiminde-genel-proses"},{"sourceId":5,"url":"https://slideplayer.biz.tr/slide/9136543/","title":"Tereyağ Teknolojisi. - Ppt İndir","shownUrl":"https://slideplayer.biz.tr/slide/9136543/"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Tereyağında asitlik nasıl düşürülür?","homeUrl":"/yacevap","categoryUrl":"/yacevap/c/yemek","categoryTitle":"Yemek","canUseNativeShare":false,"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}],"tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"#Gıda"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"#Kimya"},{"href":"/yacevap/t/tereyagi","text":"#Tereyağı"}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"Tereyağında asitlik neden önemlidir?","url":"/search?text=Tereya%C4%9F%C4%B1nda+asitli%C4%9Fin+%C3%B6nemi&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Nötralizasyon işlemi hangi diğer gıdalarda kullanılır?","url":"/search?text=N%C3%B6tralizasyon+i%C5%9Flemi+hangi+g%C4%B1dalarda+kullan%C4%B1l%C4%B1r%3F&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Kremanın hazırlanmasında başka hangi işlemler uygulanır?","url":"/search?text=Kreman%C4%B1n+haz%C4%B1rlanmas%C4%B1nda+hangi+i%C5%9Flemler+uygulan%C4%B1r%3F&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=Tereya%C4%9F%C4%B1nda+asitlik+nas%C4%B1l+d%C3%BC%C5%9F%C3%BCr%C3%BCl%C3%BCr%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"8591778541755219355","reqid":"1755219429124524-12672526241478728140-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-193-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":"","baseUrlWs":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isHermione":false,"isMacOS":false,"tld":"com.tr","isEmbeddedFuturis":false,"isLoggedIn":false,"brand":"yazeka","reqId":"1755219429124524-12672526241478728140-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-193-BAL","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"d6mw03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"d6m3":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://gidalab.tarimorman.gov.tr/tekirdag/Menu/25/Kimyasal-Analiz-Lab?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.muhendisbeyinler.net/surekli-sistem-tereyag-uretimi-nasil-yapilir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://misirlih.wordpress.com/2009/03/09/tereyag-nasil-yapilir-tereyag-yapim-teknikleri/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://slideplayer.biz.tr/slide/9136543/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://prezi.com/89v1jtasz4z-/tereyag-uretimi/?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/yemek/q/tereyagda-asitlik-kac-olmali-3137004072","header":"Tereyağda asitlik kaç olmalı?","teaser":"Tereyağında asitlik, TS 1331 Sayılı Tereyağı Standardı'na göre en fazla 6°SH olmalıdır.","tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"#Gıda"},{"href":"/yacevap/t/standartlar","text":"#Standartlar"},{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"#Kimya"},{"href":"/yacevap/t/tereyagi","text":"#Tereyağı"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"d6mw04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"d6m4":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"d6mw05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"d6m5":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"d6mw06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}