Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Süt arşivi yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Hayvanların Barınması ve Sağlığı: Süt ineklerinin barındığı ortamın sağlıklı ve hijyenik olması sağlanmalıdır 1. Ahır veya ağılların, meme başı yaralanmalarını önleyecek şekilde düzenlenmesi ve yeterli havalandırma ile aydınlatmaya sahip olması gereklidir 1.
- Beslenme: İneklerin, canlı ağırlıklarının kırkta birine denk gelen kuru kaba yemle beslenmesi ve ayrıca kesif yemle desteklenmesi önerilir 1.
- Sağım ve Ekipmanlar: Sağım yerlerinin, gıda sıvısına bulaşma ihtimali bulunan dış faktörlerden arındırılması ve kolay temizlenebilir özellikte olması gerekir 1. Sağım ekipmanlarının düzenli olarak steril hale getirilmesi, bulaşıcı hastalıkların önüne geçer 1.
- Pastörizasyon: Sütün pastörize edilmesi, zararlı mikroorganizmaların yok edilmesini sağlar 34. Bu işlem, sütün ısısının 65-75°C arasında 1-1.5 dakika tutulmasıyla yapılır 3.
- Depolama ve Taşıma: Sağımdan sonra sütün, 8°C'nin altında soğutulması ve tank veya güğümlerde saklanması gereklidir 1. Toplama ve taşıma işlemlerinde kullanılan ekipmanların temiz tutulması ve farklı işlemlerde kullanılmaması önemlidir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: