Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sürdürülebilir diyet indeksi, bireylerin beslenme alışkanlıklarının çevresel, ekonomik ve sosyal etkilerini göz önünde bulundurarak şekillendirdiği bir beslenme yaklaşımıdır 34.
Bu indeks, genellikle aşağıdaki ilkeleri içerir:
- Çeşitlilik ve dengeli beslenme: Meyve, sebze, tam tahıllar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar gibi farklı besin gruplarından yeterli miktarda alınması 34.
- Bitkisel ağırlıklı beslenme: Hayvansal ürünlerin tüketiminin azaltılması ve bitkisel kaynaklı gıdaların öncelikli tercih edilmesi 34.
- Yerel ve mevsimsel ürünlerin tercih edilmesi: Yerel ürünlerin tüketilmesi, enerji tüketimini ve karbon ayak izini azaltır 34.
- Gıda israfının azaltılması: Alışveriş yaparken ihtiyaç duyulan ürünlerin alınması ve artıkların farklı şekillerde değerlendirilmesi 34.
- Su ve enerji tüketiminin azaltılması: Kısa süreli pişirme yöntemleri tercih edilerek enerji tasarrufu sağlanması 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: