• Buradasın

    Şeker fasulye en iyi nerede yetişir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Şeker fasulyesi, Türkiye'de çeşitli bölgelerde iyi yetişmektedir:
    • İspir, Erzurum: Yüksek rakımlı yaylaların serin havası ve mineral açısından zengin toprakları, İspir fasulyesine özgün bir aroma ve lezzet katar 15.
    • İç Anadolu Bölgesi: Konya ve Ankara'nın verimli ovaları, iri taneli ve lezzetli şeker fasulyeleri yetiştirmeye uygundur 1.
    • Ege Bölgesi: İzmir ve Aydın'da yetişen şeker fasulyeleri, küçük taneli, ince kabuklu ve kolay pişen yapılarıyla bilinir 1.
    • Akdeniz Bölgesi: Antalya ve Mersin'de yetişen şeker fasulyeleri, iri taneli ve lezzetlidir; genellikle taze tüketilir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Fasulye bitkisi en çok neyi sever?

    Fasulye bitkisinin en çok sevdiği koşullar şunlardır: Sıcaklık: Ilık iklim sebzesi olan fasulye, en iyi gelişimi 20-25 °C arasındaki sıcaklıklarda gösterir. Toprak: Organik madde yönünden zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek toprakları tercih eder. Sulama: Sık ve hafif sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Gübreleme: Çiçeklenme ve olgunlaşma evrelerinde fosfor ve potasyum ihtiyacı yüksektir.

    Fasulye hangi mevsimde yetişir?

    Fasulye, genellikle ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğine mart sonu veya nisan ayında başlanır. Sonbahar döneminde ise temmuz ortası ile ağustos ayları arasında tohum ekimi yapılabilir. Fasulye, sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda büyük zarar görür.

    Fasulye en iyi hangi toprakta yetişir?

    Fasulye, en iyi kumlu-tınlı ve hafif asitli topraklarda yetişir. Fasulyenin yetişebileceği diğer toprak türleri ise şu şekildedir: iyi drene edilmiş, derin, hafif kumlu-tınlı topraklar; ağır killi topraklar. Fasulye, asitli topraklardan hoşlanmaz. Toprak türü dışında, fasulye yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar şunlardır: Toprak hazırlığı. Ekim zamanı. Gübreleme. Sulama. Hastalık ve zararlılarla mücadele. Fasulye yetiştiriciliği hakkında daha fazla bilgi almak için yerel tarım uzmanlarına veya tarım uzmanlığına danışmak önemlidir.

    Fasulye en iyi hangi ayda ekilir?

    Fasulye, ilkbaharın sonlarından yazın başlarına kadar ekilebilir. En uygun ekim zamanları: Açıkta taze fasulye: Mart sonu veya nisan ayında başlanır, bölge ekolojik şartlarına göre mayıs ayının son haftasına kadar kademeli ekim yapılabilir. Örtü altı taze fasulye: İlkbahar döneminde 1 Mart, sonbahar döneminde 15 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında ekim yapılır. Fasulye, don olaylarına karşı hassas bir bitki olduğu için ekim zamanı, son don tehlikesinin geçtiği dönemler olmalıdır.

    Şeker fasulyenin püf noktası nedir?

    Şeker fasulyenin püf noktaları: Fasulye seçimi: Tanesiz, kısa ve incecik olan şeker fasulye kullanılmalıdır. Islatma: Fasulyeler bir gece önceden ıslatılmalıdır. Pişirme: Kısık ateşte ağır ağır pişirilmelidir. Tereyağı kullanımı: Yemek daha lezzetli olması için tereyağı ile yapılmalıdır. Limon ekleme: Fasulyelerin dağılmasını önlemek için pişirme sırasında limon eklenebilir. Un ekleme: Kıvamın daha iyi olması için un eklenebilir. Ölçülü salça kullanımı: Salçanın ölçülü konulması, yemeğin rengini tam yakalamayı sağlar.