• Buradasın

    Roux ve meyane aynı mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, roux ve meyane aynı şeydir 123.
    Roux, Fransızca bir kelime olup dilimizde “ru” diye okunur 12. Meyane, ana malzemeleri un ve tereyağı olan, kavrularak hazırlanan bir sos çeşididir 123.
    Türk mutfağında meyane olarak bilinen bu sos, İtalyan mutfağında balsamella olarak adlandırılır 12. Fransızlar ise un ve yağdan hazırlanan sos versiyonunu roux olarak adlandırırken içerisine süt ekledikleri sosa beşamel derler 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Roux nedir?

    Roux, eşit miktardaki tereyağı ve unun karıştırılarak çiğ un tadı gidene kadar pişirilmesiyle elde edilen bir sos türüdür. Üç farklı çeşidi vardır: 1. Beyaz Roux: En kısa sürede, sadece birkaç dakika kavrulur. 2. Sarı Roux: Biraz daha fazla pişirilerek hafif sarı renk alması sağlanır. 3. Kahverengi Roux: Uzun süre pişirilerek açık kahverengi olması sağlanır. Kullanım alanları: Çorbalar, soslar, çeşitli yemekler ve gratenler gibi birçok yemekte kullanılır.

    Roux hangi yemeklerde kullanılır?

    Roux (meyane), özellikle çorba ve sulu yemekleri koyulaştırmak ve kıvam almasını sağlamak için kullanılır. Roux'un kullanıldığı bazı yemekler şunlardır: tavuk ve balık yemekleri; helvalar; velute sos; hamburger ekmeği; tavuk suyu çorbası; brokoli çorbası. Ayrıca, roux, İtalyan mutfağında "balsamella" olarak adlandırılır ve beşamel sos yapımında da kullanılır.

    Roux sos nasıl yapılır?

    Roux (meyane) sos yapmak için gerekli malzemeler: eşit miktarda un ve tereyağı. Yapılışı: 1. Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı alıp kısık ateşte eritin. 2. 1 yemek kaşığı unu ilave edin ve tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak renk değiştirinceye kadar 2-3 dakika kavurun. Pişirme süresine göre roux çeşitleri: Beyaz roux: 2-3 dakika kavrulduğunda elde edilir. Sarı roux: 4-5 dakika kavrulduğunda elde edilir. Kahverengi roux: 7-8 dakika kavrulduğunda elde edilir. Püf noktaları: Un ve tereyağı miktarını eşit tutmak. Topaklanmaması için sürekli karıştırmak. Meyaneyi direkt yemeğe eklemek yerine, yemeğin suyundan biraz ekleyip açtıktan sonra yemeğe eklemek. Roux, yemeklere kıvam ve lezzet katmak için kullanılır.