Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Mengen aşçılarının ünlü olmasının bazı nedenleri:
- Osmanlı sarayına dayanan gelenek: Mengen, Osmanlı saray mutfağına aşçı yetiştiren bir merkez olarak bilinir 13. Fatih Sultan Mehmet döneminde, Mengenli aşçılar saray mutfağında etkili olmuş ve daha sonra bu gelenek Cumhuriyet dönemine kadar sürmüştür 13.
- Eğitimli aşçılar: Mengen'de 1985 yılında Türkiye'nin ilk aşçılık okulu açılmış, ardından 1997'de Mengen Aşçılık Meslek Yüksekokulu ve 2012'de Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü kurulmuştur 34.
- Uluslararası başarı: Mengenli aşçılar, dünya genelinde birçok yarışmada başarılar elde etmiş ve yabancı ülkelerde de görev yapmışlardır 13.
- Devlet protokolünde yer alma: Mengenli aşçılar, Türkiye'de yabancı devlet konuklarının ağırlanmasında ilk tercih edilen şefler arasında yer alır 35.
- Sektördeki etki: Mengenli aşçılar, Türkiye'deki yiyecek ve içecek işletmelerinin kurulmasında etkili olmuş ve birçok otelin mutfağını kurmuşlardır 34.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: