Lutenitsa kahvaltılık sosu yapmak için gerekli malzemeler: 500 g domates; 200 g havuç; 3-4 diş sarımsak; 100 ml zeytinyağı; 1 yemek kaşığı sirke; 1 tatlı kaşığı şeker; 1 tatlı kaşığı tuz (damak tadına göre); Karabiber (isteğe göre); Kırmızı pul biber (isteğe göre). Yapılışı: 1. Biberleri ve patlıcanı közleyin. 2. Közlenmiş sebzelerin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. 3. Domateslerin kabuklarını kaynar suda hafifçe haşlayarak soyun ve doğrayın. 4. Havuçları soyup küçük parçalar halinde doğrayın ve yumuşayana kadar haşlayın. 5. Közlenmiş biber, patlıcan, doğranmış domates ve haşlanmış havuçları geniş bir tencereye alın. 6. Sarımsakları ince doğrayın ve ekleyin. 7. Üzerine zeytinyağı, sirke, şeker, tuz ve baharatları ilave edin. 8. Kısık ateşte karıştırarak pişirin. 9. Karışım iyice pişip koyulaşınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. 10. Soğuyan lutenitsayı sterilize edilmiş kavanozlara doldurun. Lutenitsa, soğuk servis edilir.