Kahvede asidite, kahvenin lezzet profilini oluşturan etkenlerden biridir ve kahvedeki serbest asit konsantrasyonunun ölçüsüdür 25.
Asidite, kahvenin ağızdaki duyusal hissiyatını ifade eder ve şu anlamlara gelebilir:
- Tatlılık veya ekşilik 35. İyi bir asidite, kahveyi canlı ve taze hissettirirken, aşırı asidite genellikle hoş olmayan bir ekşiliğe sebep olur 35.
- Kahvenin kalitesi 4. Kahvedeki asidite miktarı, kahvenin sahip olduğu aroma ile ilgili bilgi verir 4.
Kahvedeki asidite oranı, kavrulma işlemine bağlıdır 14. Uzun süren kavrulma işlemi kahvenin içerisindeki asidite oranını düşürürken, kısa süreli kavrulma işlemi kahvenin içerisinde bulunan asidite oranını yükseltir 14.
Kahvede bulunan asitler ve bunların oranı, kahve çekirdeklerinin tat profiline bağlı olarak çeşitlilik gösterir 5.
Kahvede bulunan bazı asit türleri şunlardır:
- Sitrik asit 14. Genellikle en kaliteli kahve çekirdeklerinden biri olan Arabica kahve çekirdeklerinin kavrulma işlemi esnasında ortaya çıkan bir asit şeklidir 4.
- Fosforik asit 14. Kahvenin tatlı notalara sahip olmasını sağlar 4.
- Malik asit 14. Kahvede meydana gelen bu asit şekli, kahvenin meyve aromalarına sahip olmasını sağlar 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: