Hatay usulü belen tava yapmak için gerekli malzemeler: 500 g dana veya kuzu kuşbaşı; 3 adet domates; 1 adet orta boy soğan; 1 adet kırmızı biber; 1 adet yeşil biber; 2 diş sarımsak; 1 tatlı kaşığı pul biber; 1 tatlı kaşığı kekik; 1 çay kaşığı tuz; 1 çay kaşığı karabiber; 1 yemek kaşığı domates salçası; 1 su bardağı sıcak su; 100 g tereyağı. Yapılışı: 1. Sebzeleri hazırlama: Domatesleri küp küp, soğanı yemeklik, biberleri ince uzun doğrayıp küçük küçük kesin. 2. Malzemeleri karıştırma: 28 cm'lik fırın kabına önce kuşbaşı eti, ardından doğradığınız sebzeleri alın. 3. Sos hazırlama: Sıcak suya domates salçası ekleyip karıştırın. 4. Pişirme: Salçalı suyu yemeğin üzerine gezdirin, küp küp kestiğiniz tereyağını aralıklı olarak yerleştirin. 5. Servis: Fırından aldıktan sonra sıcak olarak servis edin. Püf noktaları: Etin sert kalmaması için tuzun son aşamada eklenmesi önerilir. Fırında pişirme süresi, etin türüne bağlı olarak uzayabilir. Tarifte tereyağı yerine margarin veya zeytinyağı kullanılabilir. Yemeğin lezzetini artırmak için kuzu eti ve kuyruk yağı eklenebilir. Güveç yerine borcam veya fırın tepsisi kullanılabilir.