• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • YaÖzet
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve Eğitim
  • YemekYemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Yemek ›

    Gastronomi 1/2 ve 1/3 nedir?

    • Teknoloji
    • Talimatlar
    • YemekTarifleri
    • Ölçüler

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A Turkish kitchen counter with a glass measuring cup filled halfway (1/2) and another filled one-third (1/3), surrounded by fresh ingredients like tomatoes, peppers, and herbs.
    Gastronomi alanında 1/2 ve 1/3 ölçüleri, tariflerde kullanılan bardak gibi ölçü kaplarının belirli kısımlarını ifade eder 14.
    • 1/2 (yarım): Verilen ölçünün yarım olarak kullanılması anlamına gelir 14. Örneğin, 1/2 bardak, yarım bardak demektir 4.
    • 1/3 (üçte bir): Bir ölçü kabının üçte biri anlamına gelir 14. 1/3 bardak denildiğinde, bir bardağın üçte biri oranında malzeme kullanılması gerekir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. gurmetarif.com
        1
      2. sabah.com.tr
        2
      3. milliyet.com.tr
        3
      4. slideplayer.biz.tr
        4
      5. kalitelibeslenme.com
        5
    • Gastronomide başka hangi ölçü birimleri kullanılır?

    • Farklı mutfak kültürlerinde ölçü birimleri nasıl değişir?

    • Ölçü birimleri tariflerin lezzetini nasıl etkiler?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    Gastronomide hangi bölümler var?

    Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde yer alan bazı bölümler şunlardır: Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte). Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Yüksekokul). Ayrıca, 2 yıllık aşçılık eğitimi almış öğrenciler yatay geçişle Gastronomi ve mutfak sanatlarına girebilir.
    • Gastronomi
    • Eğitim
    • MutfakSanatları
    • Aşçılık
    • GıdaMühendisliği
    5 kaynak

    Gastronomi kültürü nedir?

    Gastronomi kültürü, bir topluluğun veya bölgenin yemek, içecek, yeme içme ritüelleri, mutfak teknikleri ve gelenekleri gibi yeme ve içme alışkanlıklarını kapsayan geniş bir kavramdır. Gastronomi kültürünün bazı unsurları şunlardır: Tarihsel, coğrafi, sosyal ve ekonomik koşullar: Bir topluluğun gastronomi kültürü, bu faktörlerin bir yansımasıdır. Yiyecek ve içeceklerin hazırlanması: Yiyecek ve içeceklerin nasıl hazırlandığı, pişirildiği, korunduğu ve sunulduğunu içerir. Malzeme seçimleri: Kullanılan malzemelerin coğrafyası ve kalitesi. Pişirme teknikleri: Yemeklerin pişirilme yöntemleri. Sunum biçimleri: Yemeklerin nasıl sunulduğu. Tat kombinasyonları: Yemeklerin lezzet kombinasyonları. Gastronomi kültürü, aynı zamanda bir topluluğun tarihine, inançlarına, değerlerine ve sosyal yapılarına göre şekillenir.
    • Gastronomi
    • YemekKültürü
    • Sanat
    • Tarih
    • Turizm
    5 kaynak

    Gastronomi nedir kısaca tanımı?

    Gastronomi, kısaca yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalı ve yemek sanatı olarak tanımlanabilir. Gastronomi, Yunanca "gastros" (mide) ve "nomos" (yasa, kural) sözcüklerinden türetilmiştir ve "midenin yasaları" anlamına gelir. Bu alan, yemeklerin hazırlanışı, pişirme teknikleri, malzeme seçimleri, sunum biçimleri ve tat kombinasyonları gibi unsurları kapsar.
    • Teknoloji
    • Gıda
    • Gastronomi
    • Tanım
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"1xyf0":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem/","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping/","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance/","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap/","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/yaozet/","title":"YaÖzet","id":"summary"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel/","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel/","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"dialogProps":{"host":"yandex.com.tr","lang":"tr","project":"neurolib","queryParams":{"exp_flags":"skin","preset":"oceania","utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fyemek%2Fq%2Fgastronomi-1-2-ve-1-3-nedir-2088896431%3Flr%3D213%26ncrnd%3D70091","tld":"com.tr","platform":"desktop"},"className":"PortalHeader-User"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"2080140711760476820","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1760476931673496-18358559106327903850-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-8-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"1xyfw01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"1xyf1":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap/","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"food","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"1xyfw02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"1xyf2":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"**Gastronomi alanında 1/2 ve 1/3 ölçüleri**, tariflerde kullanılan bardak gibi ölçü kaplarının belirli kısımlarını ifade eder [```1```](https://www.sabah.com.tr/kesfet/1-2-ne-demek-tariflerdeki-olculerde-13-ne-anlama-gelir-ve-ne-kadar-eder-st1-6327992)[```4```](https://www.gurmetarif.com/tariflerde-1-2-1-3-2-3-1-4-3-4-ne-demek/).\n\n* **1/2 (yarım)**: Verilen ölçünün yarım olarak kullanılması anlamına gelir [```1```](https://www.sabah.com.tr/kesfet/1-2-ne-demek-tariflerdeki-olculerde-13-ne-anlama-gelir-ve-ne-kadar-eder-st1-6327992)[```4```](https://www.gurmetarif.com/tariflerde-1-2-1-3-2-3-1-4-3-4-ne-demek/). Örneğin, 1/2 bardak, yarım bardak demektir [```4```](https://www.gurmetarif.com/tariflerde-1-2-1-3-2-3-1-4-3-4-ne-demek/).\n* **1/3 (üçte bir)**: Bir ölçü kabının üçte biri anlamına gelir [```1```](https://www.sabah.com.tr/kesfet/1-2-ne-demek-tariflerdeki-olculerde-13-ne-anlama-gelir-ve-ne-kadar-eder-st1-6327992)[```4```](https://www.gurmetarif.com/tariflerde-1-2-1-3-2-3-1-4-3-4-ne-demek/). 1/3 bardak denildiğinde, bir bardağın üçte biri oranında malzeme kullanılması gerekir [```4```](https://www.gurmetarif.com/tariflerde-1-2-1-3-2-3-1-4-3-4-ne-demek/).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://www.gurmetarif.com/tariflerde-1-2-1-3-2-3-1-4-3-4-ne-demek/","title":"Tariflerde 1/2 1/3 2/3 1/4 3/4 Ne Demek? - Gurme Tarif","shownUrl":"https://www.gurmetarif.com/tariflerde-1-2-1-3-2-3-1-4-3-4-ne-demek/","rel":"nofollow"},{"sourceId":2,"url":"https://www.sabah.com.tr/kesfet/1-2-ne-demek-tariflerdeki-olculerde-13-ne-anlama-gelir-ve-ne-kadar-eder-st1-6327992","title":"Sabah: 1 2 Ne Demek? Tariflerde ½, 1/3, ¼ Ne Anlama Gelir...","shownUrl":"https://www.sabah.com.tr/kesfet/1-2-ne-demek-tariflerdeki-olculerde-13-ne-anlama-gelir-ve-ne-kadar-eder-st1-6327992","rel":"nofollow"},{"sourceId":3,"url":"https://www.milliyet.com.tr/egitim/1-2-ne-demek-yemek-tariflerinde-1-2-su-bardagi-olcusu-ne-anlama-gelir-6427499","title":"1/2 Ne Demek? Yemek Tariflerinde 1/2 Su Bardağı... - Milliyet","shownUrl":"https://www.milliyet.com.tr/egitim/1-2-ne-demek-yemek-tariflerinde-1-2-su-bardagi-olcusu-ne-anlama-gelir-6427499","rel":"nofollow"},{"sourceId":4,"url":"https://slideplayer.biz.tr/slide/11626750/","title":"GASTRONOMİ 1 Gastronomi’ye Giriş I - Ppt İndir","shownUrl":"https://slideplayer.biz.tr/slide/11626750/","rel":"nofollow"},{"sourceId":5,"url":"https://www.kalitelibeslenme.com/gastronomi-nedir-gastronomi-ve-mutfak-sanatlari/?v=1.0.23","title":"Gastronomi Nedir? | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü","shownUrl":"https://www.kalitelibeslenme.com/gastronomi-nedir-gastronomi-ve-mutfak-sanatlari/?v=1.0.23","rel":"nofollow"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Gastronomi 1/2 ve 1/3 nedir?","homeUrl":"/yacevap/","categoryUrl":"/yacevap/c/yemek","categoryTitle":"Yemek","canUseNativeShare":false,"tags":[{"href":"/yacevap/t/teknoloji","text":"Teknoloji"},{"href":"/yacevap/t/talimatlar","text":"Talimatlar"},{"href":"/yacevap/t/yemektarifleri","text":"YemekTarifleri"},{"href":"/yacevap/t/olculer","text":"Ölçüler"}],"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görseller kötü"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"Gastronomide başka hangi ölçü birimleri kullanılır?","url":"/search?text=Gastronomide+%C3%B6l%C3%A7%C3%BC+birimleri&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Farklı mutfak kültürlerinde ölçü birimleri nasıl değişir?","url":"/search?text=Mutfak+k%C3%BClt%C3%BCrlerinde+%C3%B6l%C3%A7%C3%BC+birimleri&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Ölçü birimleri tariflerin lezzetini nasıl etkiler?","url":"/search?text=%C3%96l%C3%A7%C3%BC+birimlerinin+tariflerin+lezzetine+etkisi&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=Gastronomi+1%2F2+ve+1%2F3+nedir%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"imageThumbProps":{"alt":"A Turkish kitchen counter with a glass measuring cup filled halfway (1/2) and another filled one-third (1/3), surrounded by fresh ingredients like tomatoes, peppers, and herbs.","src":"https://avatars.mds.yandex.net/get-neurolib-art/16658558/picture-EaGxof4Cs8ioYv03D8bZ/orig"},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"2080140711760476820","reqid":"1760476931673496-18358559106327903850-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-8-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görseller kötü"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isMacOS":false,"isEmbeddedFuturis":false,"brand":"yazeka","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"1xyfw03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"1xyf3":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://kopilotrehberlik.com/blog/gastronomi-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslari?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://aday.gedik.edu.tr/blog/gastronomi-ve-mutfak-sanatlari-mezunu-ne-is-yapar?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://ceotudent.com/gastronomi-bolumu?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://boenstitu.com/bolum/sozel/gastronomi-ve-mutfak-sanatlari?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.egitim.net/bolumleri-taniyalim-gastronomi-ve-mutfak-sanatlari-bolumu-101/?size=16&stub=1"],"header":"Gastronomide hangi bölümler var?","teaser":"Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde yer alan bazı bölümler şunlardır: Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte). Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Yüksekokul). Ayrıca, 2 yıllık aşçılık eğitimi almış öğrenciler yatay geçişle Gastronomi ve mutfak sanatlarına girebilir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/gastronomide-hangi-bolumler-var-4273721652","tags":[{"href":"/yacevap/t/gastronomi","text":"Gastronomi"},{"href":"/yacevap/t/egitim","text":"Eğitim"},{"href":"/yacevap/t/mutfaksanatlari","text":"MutfakSanatları"},{"href":"/yacevap/t/ascilik","text":"Aşçılık"},{"href":"/yacevap/t/gidamuhendisligi","text":"GıdaMühendisliği"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.karar.com/guncel-haberler/gastronomi-lezzetlerin-keyifli-dunyasi-1767002?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://harmonygastronomy.com/gastronomi-nedir-ve-neden-onemlidir-34/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ekermeydan.com/2024/05/21/gastronomi-nedir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/748113?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.iienstitu.com/blog/gastronomi-nedir?size=16&stub=1"],"header":"Gastronomi kültürü nedir?","teaser":"Gastronomi kültürü, bir topluluğun veya bölgenin yemek, içecek, yeme içme ritüelleri, mutfak teknikleri ve gelenekleri gibi yeme ve içme alışkanlıklarını kapsayan geniş bir kavramdır. Gastronomi kültürünün bazı unsurları şunlardır: Tarihsel, coğrafi, sosyal ve ekonomik koşullar: Bir topluluğun gastronomi kültürü, bu faktörlerin bir yansımasıdır. Yiyecek ve içeceklerin hazırlanması: Yiyecek ve içeceklerin nasıl hazırlandığı, pişirildiği, korunduğu ve sunulduğunu içerir. Malzeme seçimleri: Kullanılan malzemelerin coğrafyası ve kalitesi. Pişirme teknikleri: Yemeklerin pişirilme yöntemleri. Sunum biçimleri: Yemeklerin nasıl sunulduğu. Tat kombinasyonları: Yemeklerin lezzet kombinasyonları. Gastronomi kültürü, aynı zamanda bir topluluğun tarihine, inançlarına, değerlerine ve sosyal yapılarına göre şekillenir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/gastronomi-kulturu-nedir-1863783354","tags":[{"href":"/yacevap/t/gastronomi","text":"Gastronomi"},{"href":"/yacevap/t/yemekkulturu","text":"YemekKültürü"},{"href":"/yacevap/t/sanat","text":"Sanat"},{"href":"/yacevap/t/tarih","text":"Tarih"},{"href":"/yacevap/t/turizm","text":"Turizm"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/748113?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://harmonygastronomy.com/gastronomi-nedir-ve-neden-onemlidir-34/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.linkedin.com/pulse/gastronomi-nedir-%C3%B6zg%C3%BCr-bilgin?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://turkiyeturizmansiklopedisi.com/gastronomi?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.kalitelibeslenme.com/gastronomi-nedir-gastronomi-ve-mutfak-sanatlari/?size=16&stub=1"],"header":"Gastronomi nedir kısaca tanımı?","teaser":"Gastronomi, kısaca yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalı ve yemek sanatı olarak tanımlanabilir. Gastronomi, Yunanca \"gastros\" (mide) ve \"nomos\" (yasa, kural) sözcüklerinden türetilmiştir ve \"midenin yasaları\" anlamına gelir. Bu alan, yemeklerin hazırlanışı, pişirme teknikleri, malzeme seçimleri, sunum biçimleri ve tat kombinasyonları gibi unsurları kapsar.","href":"/yacevap/c/yemek/q/gastronomi-nedir-kisaca-tanimi-3632634383","tags":[{"href":"/yacevap/t/teknoloji","text":"Teknoloji"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/gastronomi","text":"Gastronomi"},{"href":"/yacevap/t/tanim","text":"Tanım"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"1xyfw04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"1xyf4":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"1xyfw05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"1xyf5":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"1xyfw06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}