Buradasın
Et ve et ürünleri üretim tesislerinde temizlik ve dezenfeksiyon nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Et ve et ürünleri üretim tesislerinde temizlik ve dezenfeksiyon şu adımlarla gerçekleştirilir:
- Çalışma Ortamının Temizliği: Tavan, duvar, zemin ve pencereler kolayca temizlenebilir, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir malzemelerden yapılmalıdır 13. Zemin su birikimini önleyecek şekilde eğimli ve kaymayı önleyici malzeme ile yapılandırılmalıdır 1.
- Ekipman Temizliği: Alet ve ekipmanlar, kimyasallara dirençli ve gıda üretimine uygun malzemeden yapılmış olmalıdır 13. Makine parçaları kolay sökülebilir ve temizlenebilir nitelikte olmalıdır 1. Temizlik ve dezenfeksiyon malzemeleri, et ve et ürünlerine temas etmeyecek şekilde ayrı bir yerde muhafaza edilmelidir 1.
- Aydınlatma ve Havalandırma: Aydınlatma yeterli olmalı, yanmayan lambalar hemen yenilenmeli ve kırılmaya karşı korumalı olmalıdır 13. Duvarda ve tavanda su buharı yoğunlaşmasını önleyecek şekilde yeterli havalandırma sağlanmalıdır 13.
- Personel Hijyeni: Çalışmaya başlamadan önce iş kıyafeti giyilmeli, eller dezenfektanlı sıvı sabunla yıkanmalı ve hijyenik eldiven kullanılmalıdır 3. Personel, kişisel hijyen kurallarına uymalı ve tırnakları kısa kesilmiş olmalıdır 3.
- Düzenli Dezenfeksiyon: İşyerinde gün içinde zaman zaman temizlik yapılmalı, çöp ve pislik birikimi önlenmelidir 13. Ayrıca, her kullanımdan sonra veya iş bitiminde ekipmanlar dezenfekte edilmelidir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: