• Buradasın

    Ester hangi besinlerde bulunur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ester, besinlerde şu şekilde bulunabilir:
    • Hayvansal ve bitkisel yağlar 35. Uzun zincirli yağ asitlerinin gliserin ile meydana getirdikleri esterlerdir 5. Örneğin, oleik asidin gliserin esteri (gliserin trioleat) zeytin, çiçek ve balık yağlarında bulunur 5.
    • Yumurta sarısı 2. Yumurta sarısı, doğal bir lesitin kaynağıdır ve lesitin, doymuş yağ asitleri içerir 2.
    • Soya fasulyesi 23. Soya fasulyesi, hem doymamış yağ asitlerinin hem de esansiyel vitaminler olan kolin ve inozitolün kaynağıdır 23.
    • Sakatat ve kırmızı et 2. Bu besinler, kolesterol ve yağdan zengindir 2.
    Ayrıca, esterler birçok meyve, çiçek ve esans yağında da bulunur 4.

    Konuyla ilgili materyaller

    Ester yapısı nedir?

    Ester yapısı, genel formülü RCOOR' olan organik bileşiklerdir. Esterler, karboksilik asit ve alkol arasındaki esterleşme reaksiyonu sonucu oluşur. Esterlerin temel özellikleri arasında hoş meyvemsi koku ve düşük kaynama noktası bulunur.

    Ester nedir ne işe yarar?

    Ester, bir karboksilik asit molekülü ile bir alkol molekülünün birleşmesi sonucu, bir mol su çekilmesi ile oluşan organik bileşiktir. Esterlerin bazı kullanım alanları: Parfüm ve kozmetik: Yapay koku ve parfümlerde kullanılır. Boya ve vernik: Boyalar ve vernikler için iyi çözücülerdir. Gıda endüstrisi: Deterjan, patlayıcı ve diğer endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Tıp: Etil ve amil nitrit gibi esterler tıpta kullanılmaktadır. Kimya sanayisi: Sabunlar, bal mumları, sentetik dokuma lifleri ve plastikler gibi birçok maddede kullanılır. Esterlerin bazı özellikleri: Kendine has bir kokusu vardır. Hidrojen bağı vericisi olmadıkları için birbirleriyle hidrojen bağı oluşturamazlar. Aynı molekül ağırlıklı karboksilik asitlere kıyasla daha uçucudurlar. Düşük karoksilik asitlerin esterleri oldukça uçucu sıvılardır. Suda az çözünürler ve suya kıyasla daha düşük bir yoğunluğa sahiptirler.

    Ester ve yağ asidi aynı şey mi?

    Hayır, ester ve yağ asidi aynı şey değildir. Yağ asidi, daha büyük moleküller olan yağların temel yapı taşlarını oluşturan bir bileşiktir. Ester, yağ asitlerinin gliserol ile birleşmesi sonucu oluşan bağın adıdır.