Ayva cezeryesi yapmak için gerekli malzemeler: 2 kg ayva; 800 gram şeker; 1,5 litre +1 su bardağı su; 1 su bardağı fındık içi; 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi. Yapılışı: 1. Ayvaların kabuklarını soyup çekirdeklerini temizleyin. 2. Uygun bir tencereye ayva kabukları, çekirdekleri ve 1,5 litre suyu ilave edip 15 dakika kaynatın. 3. Daha sonra suyunu süzün. 4. Uygun bir tencereye doğranmış ayvaları ve süzmüş olduğunuz suyu ekleyip 35 dakika kaynatın. 5. Blendır yardımı ile pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çekin. 6. Üzerine şeker ekleyip ayvalar suyunu çekinceye kadar pişirin. 7. Üzerine fındık ekleyip karıştırın. 8. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine ayva cezeryesini dökün. 9. Buzdolabında 1 gece bekletin. 10. Hindistan cevizine bulayıp dilimleyip servis edin. Afiyet olsun!