Besin grupları ve değişim tablosu, diyabetli kişilerin beslenme programının düzenlenmesinde kullanılan bir yöntemdir: 1. Süt grubu: Süt, yoğurt, kefir. 2. Et grubu: Et, balık, tavuk, hindi, yumurta, peynir, çökelek, lor. 3. Kuru baklagil grubu: Kuru fasulye, nohut, barbunya, yeşil mercimek, börülce. 4. Sebze grubu: Bütün sebzeler. 5. Meyve grubu: Bütün meyveler. 6. Ekmek grubu: Ekmek, un ve unla hazırlanan yiyecekler, çorbalar, pilav, makarna, erişte. 7. Yağ grubu: Her türlü bitkisel yağlar, zeytin, kuruyemişler, yağlı tohumlar. Değişim tablosu, her bir besin grubunun eşdeğer miktarlarını gösterir ve bu sayede bir besin maddesinin yerine başka bir besin maddesinin tüketilmesini sağlar.