Çin çubuğu, veya diğer adıyla chopstick, Çin ve Asya ülkelerinde yemek yemek için kullanılır. Çin kültüründe çubukların kullanılma nedenlerinden bazıları şunlardır: Yemeğe saygı: Çin kültüründe çubuklar, yemeğe saygı göstermek amacıyla kullanılır. Tarihsel zorunluluk: Bir görüşe göre, bu gelenek, Çin imparatorlarının halk ayaklanmalarından korkması nedeniyle metal eşyaların eritilerek silah yapımında kullanılmasını emretmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Pratiklik: Yiyeceklerin odun ateşinde pişirilmesi yaygın olduğundan, yiyecekleri küçük parçalara bölme alışkanlığı oluşmuştur. Kültürel gelenek: Çin mutfağının bol soslu olması, parmakların kirlenmesini önlemek için çubukların kullanımını yaygınlaştırmıştır. Ayrıca, çelikten yapılan çubuklar ile yemeğin zehirli olup olmadığını anlamak da mümkündü; çubuğun yemeğe batırıldıktan sonra aldığı renge göre, yemeğin zehirli olup olmadığı ortaya çıkıyordu.