• Buradasın

    Çılbirin kökeni nereden gelir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A steaming plate of **çılbır**—poached eggs on creamy yogurt drizzled with melted butter and paprika—rests on a rustic wooden table in a sunlit Ottoman-era kitchen, with copper pots and fresh herbs in the background.
    Çılbır, kökeni Osmanlı saray mutfağına dayanan, Türk mutfağına ait bir yemektir 15.
    "Çılbır" kelimesi, Farsça kökenli olup "çırpılmış yumurta" anlamına gelir 5.
    Tarihsel kaynaklara göre, çılbır kelimesi Arapça kökenli olup "yumurta" anlamına gelmektedir 5.
    Çılbırın, zaman içinde halk sofralarına taşındığı ve hem yapımı pratik ve besleyici hem de sofistike bir seçenek olarak kalıcı hale geldiği düşünülmektedir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Çılbır nasıl yapılır?

    Çılbır yapmak için gerekli malzemeler: 2-3 adet yumurta; 1 yemek kaşığı sirke; yoğurt; 2 yemek kaşığı tereyağı; pul biber. Yapılışı: 1. Küçük bir tencere içerisine suyu alın, üzerine damak zevkinize göre tuz ve sirkeyi de ekleyerek kaynamaya bırakın. 2. Kaynayan suyu kaşıkla karıştırın ve bir girdap olmasını sağlayın. 3. Daha sonra yumurtaları teker teker kırarak 5 dakika kadar kaynatın. 4. Bir kaşık yardımıyla pişen yumurtaları sudan alarak servis tabağına yerleştirin. 5. Üzerine çırpılmış yoğurt ekleyin. 6. Tereyağını tavada eritip pul biber ekleyin. 7. Hazırladığınız biberli sosu yumurtaların üzerine gezdirin. Çılbır yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar şunlardır: Suyun yeterince kaynamış olması gerekir. Suyun içerisine eklenen sirke, yumurtaların pişerken dağılmasını engeller. Yumurtaların hepsini bir anda kırmak yerine, birini kırıp kenarında beyazlar oluşmaya başlayınca diğerini kırmak önerilir. Çılbırın yanına kızarmış ekmekler oldukça yakışır. Çılbır, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğün için uygun ve pratik bir yemektir.