• Buradasın

    Çılbır nerenin meşhur yemeğidir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Çılbır, genellikle Artvin yöresine ait bir yemek olarak kabul edilir 24. Ancak, Trakya, Kars, Van ve Amasya gibi bölgelerde de sevilerek yapılmaktadır 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Çılbıra hangi baharatlar konur?

    Çılbıra pişirilirken pul biber ve nane gibi baharatlar kullanılır. Ayrıca, bazı tariflerde kararbiber ve kimyon gibi baharatlar da eklenebilir.

    Çılbır nasıl yapılır?

    Çılbır yapımı için gerekli malzemeler: 5 adet yumurta; 1 kase ezilmiş süzme yoğurt; 2 çorba kaşığı kızartılmış kaymak yağı; Su; Tuz. Yapılışı: 1. Yumurtalar, bozuk çıkma durumuna karşı başka bir kaba dağıtmadan kırılır. 2. Küçük bir tavaya su konur ve yeterli miktarda tuz ekilerek kaynatılır. 3. Kaynayan suya yumurtalar katılarak pişirilir, yoğurdun kesilmemesi için biraz soğutulur. 4. Bir tabak içerisine dizilen pişmiş yumurtaların üzerine ezilmiş süzme yoğurt dökülüp, kızartılmış kaymak yağıyla süslenerek servis yapılır. Alternatif bir çılbır tarifi: 1. Suyu bir tencereye koyup kaynatın. 2. Su kaynamaya başlayınca sirkeyi ve tuzunu ekleyin. 3. Kaynayan suyu aynı yönde karıştırarak girdap oluşturun ve yumurtaları teker teker oluşturduğunuz girdabın içerisine dağıtmadan kırın. 4. Birkaç dakika kaynamaya bırakın. 5. Yumurtalar kaynarken sarımsağı kaya tuzu ile dövün. 6. Sarımsağı yoğurda katıp çırpın. 7. Hazır olan yumurtaları kevgir yardımı ile bir servis tabağına alın. 8. Üzerine yoğurdu ekleyin. 9. Ufak bir tavada tereyağını yakıp pul biberle karıştırın. 10. Hazırladığınız sosu yoğurdun üzerine dökerek çılbırı servis edin.