Canning yöntemi, işlenmiş gıdaların hava geçirmez kaplarda sızdırmaz şekilde kapatılıp yüksek sıcaklıklarda pişirilerek mikroorganizmaların yok edilmesi ve gıdaların uzun süre bozulmadan saklanması yöntemidir 13.
İki ana canning yöntemi vardır:
- Su Banyosu Canning: Yüksek asitli gıdalar (meyveler, domates, reçeller, turşular) için uygundur 23. Gıdalar, kaynar su dolu bir tencereye konularak belirli bir süre pişirilir ve ardından vakum sızdırmazlığı sağlanır 2.
- Basınçlı Canning: Düşük asitli gıdalar (sebzeler, etler, deniz ürünleri) için kullanılır 23. Bu yöntemde, basınç canner adı verilen özel bir ekipman kullanılarak gıdalar 240°F (116°C) sıcaklığa kadar ısıtılır 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: