Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bokashi düzeneği yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir:
- Malzeme Hazırlığı: Hava geçirmez kapaklı bir bokashi kovası, bokashi kepeği (fermantasyon sağlayan mikroorganizmalar içeren özel bir karışım) ve organik atıklar (meyve ve sebze artıkları, kahve telvesi vb.) temin edilmelidir 12.
- Kovanın Hazırlanması: Kovanın altına ince bir kat bokashi kepeği serilmelidir 1.
- Atıkların Eklenmesi: Günlük organik atıklar ince doğranarak kovaya eklenmeli ve her ekleme sonrası yeni eklenen atıklarla yeteri kadar bokashi kepeği karıştırılmalıdır 12.
- Katmanlama: Her atık eklemesinde üzerine bir miktar bokashi kepeği serpilerek katman oluşturulmalıdır 1. Kovanın dolmasına yakın, son bir kat bokashi kepeği serilmelidir 1.
- Fermentasyon: Kovanın kapağı kapalı tutularak 10-14 gün boyunca fermente olması için serin ve karanlık bir yerde bekletilmelidir 12.
- Sıvı Kullanımı: Fermantasyon sırasında kovanın dibinde biriken sıvı, organik madde içeriği bakımından çok yoğun olduğu için su ile seyreltip ev bitkilerinde kullanılabilir 12.
- Toprağa Gömme: Fermente olmuş atıklar toprağa gömülerek veya bahçedeki toprağa karıştırılarak kompostun toprakla birleşmesi sağlanır 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: