• Buradasın

    Bokashi düzeneği nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bokashi düzeneği yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir:
    1. Malzeme Hazırlığı: Hava geçirmez kapaklı bir bokashi kovası, bokashi kepeği (fermantasyon sağlayan mikroorganizmalar içeren özel bir karışım) ve organik atıklar (meyve ve sebze artıkları, kahve telvesi vb.) temin edilmelidir 12.
    2. Kovanın Hazırlanması: Kovanın altına ince bir kat bokashi kepeği serilmelidir 1.
    3. Atıkların Eklenmesi: Günlük organik atıklar ince doğranarak kovaya eklenmeli ve her ekleme sonrası yeni eklenen atıklarla yeteri kadar bokashi kepeği karıştırılmalıdır 12.
    4. Katmanlama: Her atık eklemesinde üzerine bir miktar bokashi kepeği serpilerek katman oluşturulmalıdır 1. Kovanın dolmasına yakın, son bir kat bokashi kepeği serilmelidir 1.
    5. Fermentasyon: Kovanın kapağı kapalı tutularak 10-14 gün boyunca fermente olması için serin ve karanlık bir yerde bekletilmelidir 12.
    6. Sıvı Kullanımı: Fermantasyon sırasında kovanın dibinde biriken sıvı, organik madde içeriği bakımından çok yoğun olduğu için su ile seyreltip ev bitkilerinde kullanılabilir 12.
    7. Toprağa Gömme: Fermente olmuş atıklar toprağa gömülerek veya bahçedeki toprağa karıştırılarak kompostun toprakla birleşmesi sağlanır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Bokashide hangi malzemeler kullanılır?

    Bokashi yönteminde kullanılan malzemeler şunlardır: 1. Organik atıklar: Meyve ve sebze artıkları, yumurta kabukları, kahve telvesi, çay posası, fındık zurufu, karton, kağıt, dökülmüş yapraklar, dallar ve diğer bitki artıkları. 2. Bokashi kepeği: Fermantasyon sağlayan mikroorganizmalar içeren özel bir kepek karışımı. 3. Hava geçirmez kapaklı kova: Kompostlama sürecinin oksijensiz ortamda gerçekleşmesi için. Kullanılmaması gereken malzemeler ise et, süt ürünleri, narenciye, yağlı atıklar ve pestisitlerle muamele edilmiş bitkilerdir.

    Bokaşi kovası kaç günde dolmalı?

    Bokaşi kovası, 15-20 gün içinde dolmalıdır.