• Buradasın

    Bokashide hangi malzemeler kullanılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bokashi kompostunda kullanılan bazı malzemeler:
    • Organik atıklar: Sebze ve meyve kabukları, ekmek, yumurta ve kabuğu, çay, kahve, balık (bütün olmamak şartıyla), et, peynir ve türevleri, soğan kabukları, yemek artıkları 234.
    • Karbon kaynağı: Mikroorganizma aşılanmış kepek 35.
    Bokashi kompostunda kullanılmayan malzemeler:
    • Süt ve süt ürünleri (koku oluşturması sebebiyle) 34;
    • Büyük kemik parçaları 3;
    • Hastalıklı bitki veya böcek parçaları 3;
    • Pestisitle muamele görmüş bitki parçaları 3;
    • Hayvan gübreleri ve kedi kumu 3;
    • Gazete, dergi ve diğer işlenmiş kağıt türleri 3;
    • Plastik, cam ve metal içeren malzemeler 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Bokashi düzeneği nasıl yapılır?

    Bokashi düzeneği yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. Malzeme Hazırlığı: Hava geçirmez kapaklı bir bokashi kovası, bokashi kepeği (fermantasyon sağlayan mikroorganizmalar içeren özel bir karışım) ve organik atıklar (meyve ve sebze artıkları, kahve telvesi vb.) temin edilmelidir. 2. Kovanın Hazırlanması: Kovanın altına ince bir kat bokashi kepeği serilmelidir. 3. Atıkların Eklenmesi: Günlük organik atıklar ince doğranarak kovaya eklenmeli ve her ekleme sonrası yeni eklenen atıklarla yeteri kadar bokashi kepeği karıştırılmalıdır. 4. Katmanlama: Her atık eklemesinde üzerine bir miktar bokashi kepeği serpilerek katman oluşturulmalıdır. 5. Fermentasyon: Kovanın kapağı kapalı tutularak 10-14 gün boyunca fermente olması için serin ve karanlık bir yerde bekletilmelidir. 6. Sıvı Kullanımı: Fermantasyon sırasında kovanın dibinde biriken sıvı, organik madde içeriği bakımından çok yoğun olduğu için su ile seyreltip ev bitkilerinde kullanılabilir. 7. Toprağa Gömme: Fermente olmuş atıklar toprağa gömülerek veya bahçedeki toprağa karıştırılarak kompostun toprakla birleşmesi sağlanır.