İleri beslenme ilkeleri kitapları genellikle aşağıdaki bölümlerden oluşur: 1. Temel Beslenme İlkeleri: Beslenme ve diyetetik tarihi, beslenme-sağlık ilişkisi, besin bileşenleri (karbonhidratlar, proteinler, lipitler, vitaminler, mineraller ve su). 2. Enerji ve Metabolizma: Enerji birimi ve gereksinimi, vücudun enerji dengesi, enerji dengesizliği sorunları. 3. Besin Grupları: Etler, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller, tahıllar, sebze ve meyveler, yağlar, şeker ve şekerli yiyecekler. 4. Laboratuvar Uygulamaları: Yiyeceklerin standart porsiyon ölçüleri, düşük proteinli ve düşük kalorili uygulamalar, diyabetik uygulama örnekleri. 5. Özel Beslenme Durumları: Gebelik, adolesan, egzersiz ve sporda beslenme, menopoz, infertilite ve yaşlılık döneminde beslenme. 6. Sürdürülebilir Diyetler: Sürdürülebilir beslenme ve besin destekleri.