• Buradasın

    Logo Go 3 üretim reçetesi nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Logo GO 3'te üretim reçetesi oluşturmak için aşağıdaki adımlar izlenir:
    1. Malzeme Kartı Oluşturma: Ürünlerin fotoğrafları malzeme kartına eklenir ve istenilen birimler eşleştirilir 2.
    2. Üretim Safhalarının Tanımlanması: Üretim safhaları tanımlanarak, ihtiyaç listesi oluşturulur ve gerekli yarı mamullerin üretilmesi sağlanır 23.
    3. Üretim Emri Kaydı: Üretim reçetesine göre yapılacak üretime ait üretim bilgileri kaydedilir ve üretim süresi ile tarihleri hesaplanır 3.
    Üretim emirleri, Logo GO 3'te "Üretim Kontrol" program bölümünde "Hareketler" menü seçeneği altında yer alır 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Logo go 3 hangi modüller var?
    Logo GO 3 yazılımının içerdiği temel modüller şunlardır: 1. Stok Yönetimi: Stokların takibi ve envanter maliyetlerinin kontrolü. 2. Satın Alma Yönetimi: Sipariş aşamasından teslimata kadar satın alma işlemlerinin kontrolü. 3. Satış Yönetimi: Siparişten faturalandırmaya kadar satış sürecinin yönetimi. 4. Finans Yönetimi: Cari hesaplar, banka işlemleri, çek ve senet takibi, nakit akış yönetimi. 5. Muhasebe Yönetimi: Yevmiye kaydı, mizan, gelir tablosu ve bilanço gibi finansal işlemlerin otomasyonu. 6. Duran Varlık Yönetimi: Amortisman ve sabit kıymet işlemleri. 7. Bordro Plus: Personel sicil ve ücret yönetimi. Ayrıca, e-Devlet uygulamaları ile tam entegrasyon ve iş analitiği çözümleri de sunulmaktadır.
    Logo go 3 hangi modüller var?
    Logo üretim reçetesinde hangi modül kullanılır?
    Logo üretim reçetesinde E4 Üretim Basic modülü kullanılır.
    Logo üretim reçetesinde hangi modül kullanılır?
    Logo Go 3 malzeme açarken TM ne demek?
    TM kısaltması, Logo GO 3'te malzeme açarken "ticari mal" anlamına gelir.
    Logo Go 3 malzeme açarken TM ne demek?
    Logo Go 3 ile neler yapılabilir?
    Logo Go 3 ile aşağıdaki işlemler yapılabilir: 1. Stok Yönetimi: Stokların düzenli takibi, eksik ve fazla stokların önlenmesi. 2. Muhasebe: Yevmiye kaydı, mizan, gelir tablosu ve bilanço gibi finansal işlemlerin otomasyonu. 3. Satış ve Sipariş Yönetimi: Müşteri ilişkilerinin iyileştirilmesi ve satış süreçlerinin takibi. 4. Raporlama ve Analiz: Doğru raporlama ve analizlerle iş kararlarının desteklenmesi. 5. Mobil Uyum: Mobil cihazlar üzerinden erişim ve işlemler. 6. Entegrasyon: Diğer Logo ürünleri ve farklı yazılımlarla entegrasyon kolaylığı. 7. e-Devlet Uygulamaları: e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv gibi e-devlet uygulamalarıyla uyumluluk. 8. İnsan Kaynakları: Bordro yönetimi ve İK süreçlerinin dijitalleştirilmesi.
    Logo Go 3 ile neler yapılabilir?