Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yüksek tansiyon (hipertansiyon) başta damarlar ve kalp olmak üzere aşağıdaki organlara zarar verebilir 3:
- Böbrekler 123. Kan basıncının yüksek olması, böbreklerde bulunan kan damarlarına zarar verir ve böbreklerin kanı süzme görevi olumsuz etkilenir 2.
- Gözler 13. Yüksek tansiyon, gözün retina tabakasında damar sertliği, kanama ve hasara yol açabilir 1.
- Beyin 13. Hipertansiyon, beyne kan sağlayan damarın daralması veya tıkanması ile oluşan iskemik inmenin yanı sıra, beyin damarlarının içinde zayıf noktalar ve anevrizmalar oluşturup bunların yırtılması sonucunda kanama olması ile görülen hemorajik inmenin de en önemli risk faktörüdür 1.
- Kalp 13. Yüksek basınç, kalbin iş yükünü artırır ve kalp kasının aşırı büyümesine bağlı kalp yetmezliği gelişebilir 13.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: