Su ve tuzun önemi şu şekilde açıklanabilir: Su: Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasını sağlar. Hücrelerde yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkilerin oluşturulmasına yardımcı olur. Vücut ısısının denetimini sağlar. Eklemlerin kayganlığını sağlar. Tokluk hissi vererek ve iştahı azaltarak kilo vermeye dolaylı yoldan yardım eder. Tuz (sodyum): Sinir ve kas fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam etmesi açısından önemlidir. Sıvı pompalanmasını ve gıdaların hücre zarından geçişini sağlar. Hücreler arası sıvı dengesini sağlar. Sindirim sisteminde besinlerin emilimine yardımcı olur. Su ve tuzun dengesi bozulduğunda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Ayrıca, biyofiziksel açıdan bakıldığında, su ve tuzun önemi, bedende bilgi (enformasyon) ve şuurluluk ile ilişkilendirilir.