Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Özellikleri:
- Çubuk şeklindedir, boyutları 1-2 µm uzunluğunda ve 0.1-0.5 µm çapındadır 1.
- Gram-negatif bir bakteri olduğu için pastörizasyon veya kaynatma ile ölür 1.
- En iyi vücut sıcaklığında çoğalır 1.
Bulaşma yolları:
- Kirli gıdalar, özellikle çiğ veya az pişmiş et, pastörize edilmemiş süt ürünleri ve kontamine sebze-meyveler 3.
- Kirli su 3.
- Hijyen koşullarına uyulmaması, özellikle tuvalet sonrası ellerin yıkanmaması 3.
Hastalıklar:
- İshal, solunum yolu problemleri, idrar yolu enfeksiyonları ve kan enfeksiyonları gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir 13.
Tedavi:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: