• Buradasın

    Kron hastalığını tetikleyen yiyecekler nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Crohn hastalığını tetikleyebilecek bazı yiyecekler:
    • Çözünmeyen lif oranı yüksek yiyecekler: Çiğ lahana, elma kabuğu, ayçiçeği çekirdeği 13.
    • Yüksek lifli besinler: Brüksel lahanası, karnabahar, kuşkonmaz 13.
    • Yüksek laktoz içeren besinler: İnek sütü, krema, dondurma 13.
    • Yapay tatlandırıcılar: Sorbitol, mannitol, ksilitol, sukraloz, aspartam, sakarin 13.
    • Şekerli yiyecekler: Kurabiyeler, hamur işleri, hindistan cevizi şekeri, bal, akçaağaç şurubu 13.
    • Yüksek yağlı yiyecekler: Tereyağı, peynirli yemekler, kızarmış yiyecekler 13.
    • Baharatlı yiyecekler: Sriracha, acı biber tozu 13.
    • Kafeinli içecekler: Kahve, çay, enerji içecekleri 13.
    • Şekerle tatlandırılmış içecekler: Soda, meyve suları 13.
    Herkesin tetikleyici yiyecekleri farklı olabilir; bu nedenle, bir diyetisyenden yardım almak önemlidir 2.

    Konuyla ilgili materyaller

    Krom hastalığı neden olur?

    Krom hastalığı olarak bilinen bir hastalık yoktur. Ancak, "Crohn hastalığı" adı verilen bir kronik inflamatuar bağırsak hastalığı vardır ve bu hastalığın bazı nedenleri şunlardır: 1. Genetik Faktörler: Birinci derece akrabalarda Crohn hastalığının bulunması, hastalığın görülme riskini artırır. 2. Çevresel Faktörler: Bağışıklık sistemi ve çevresel etkenler hastalığın oluşumunu tetikleyebilir. 3. Sigara Tüketimi: Sigara kullanımı Crohn hastalığının oluşmasında etkili olabilir. 4. Beslenme: Anne sütü ile beslenmenin Crohn hastalığına karşı koruyucu olabileceği düşünülmektedir. Crohn hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir.

    Kronik rahatsızlığı olan hastalar ne yememeli?

    Kronik rahatsızlığı olan hastaların tüketmemesi gereken bazı gıdalar: Yağlı ve tuzlu yiyecekler: Hipertansiyon ve kalp hastalığı olan bireyler için risk oluşturur. Şeker ve şekerli gıdalar: Diyabet hastaları için risk oluşturur. Kızarmış yiyecekler: Fırınlanmış veya ızgara yiyecekler daha sağlıklı bir alternatiftir. Sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünler: Böbrek hastaları için sakıncalıdır. Kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri: Böbrek taşı olan hastalar için yüksek tüketim önerilmez. Aşırı kuruyemiş: Tuzlu kuruyemişler böbrek hastaları için sakıncalıdır. Hamur işi ürünler: Karbonhidrat içeriği yüksek besinler tüketilmemelidir. Kronik rahatsızlığı olan hastaların, beslenme düzenleri hakkında bir uzmana danışmaları önerilir.