Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kırmızı etin mangalda pişirilmesi, doğru yöntemler uygulanmadığında sağlık riskleri taşıyabilir. Mangalda pişirilen etlerde oluşan bazı kanser yapıcı maddeler, solunum ve sindirim yoluyla alınarak özellikle akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine neden olabilir 1.
Sağlıklı bir mangal keyfi için şu önerilere dikkat edilmelidir:
- Yağsız etler tercih edilmeli: Yağ oranı az olan etler seçilmeli ve üzerindeki yağlar ayrılmalıdır 23.
- Kömür közü ile et arasında mesafe: Kömür közü ile et arasında en az 15 santimetre mesafe bırakılmalıdır 13.
- Marine işlemi: Etler, sıvı yağ, sirke, limon suyu, süt, yoğurt gibi malzemelerle terbiye edilmelidir 13.
- Temizlik: Mangalın her kullanım sonrası temizlenmesi önemlidir 34.
- Yanmış bölgelerden kaçınılmalı: Etlerin aşırı kızarmış ve yanmış bölgelerinden tüketilmemelidir 3.
Bu önlemler, kanserojen madde oluşumunu azaltarak daha sağlıklı bir mangal deneyimi sağlar.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: