Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Keton seviyeleri aşağıdaki durumlarda yükselebilir:
- Diyabet: Özellikle tip 1 diyabet hastalarında insülin eksikliği nedeniyle vücut enerji için yağları parçalar ve keton üretimi artar 12.
- Ketojenik diyetler: Düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren diyetler, vücudu ketozis adı verilen bir duruma sokarak keton üretimini teşvik eder 2.
- Uzun süreli açlık veya oruç: Vücut glikoz rezervlerini tüketir ve enerji için yağları parçalamaya başlar 23.
- Yoğun egzersiz: Vücudun enerji ihtiyaçlarını karşılamak için keton üretimi artabilir 2.
- Gebelik: Gebelik sırasında diyabet gelişen kadınlarda kan şekeri seviyeleri kontrol edilmezse keton üretimi artabilir 2.
- Diğer nedenler: Sepsis, zehirlenme, ileri derecede yanıklar, organ nakli sonrası ve bazı enfeksiyon hastalıkları da keton seviyesinin yükselmesine yol açabilir 13.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: